Romige Uiensoep met Gegratineerd Kaasbrood
Equipment
- soeppan
- Ovenbestendige wijde soepkommen
Ingrediënten
- 6 grote uien
- 50 g boter
- Versgemalen peper
- 2 eetlepels bloem
- 4 eetlepels cognac of rode port
- 1½ liter runderbouillon van tablet of tuinkruiden- of groentebouillon voor vegetarische variant
- 2 takjes tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
- 8 sneetjes stokbrood bijvoorbeeld Le Champain of 4 sneetjes Pain de Campagne
- 150 g Gruyère geraspt (of vegetarische gestremde kaassoort)
Instructies
- Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne ringen.
- Smelt de boter in een soeppan en bak de uiringen zachtjes tot ze lichtbruin zijn, regelmatig omscheppen.
- Breng op smaak met versgemalen peper en strooi de bloem erover.
- Bak de bloem op laag vuur even mee, zodat deze gaart zonder te bruinen.
- Roer de cognac of rode port door de uien.
- Schenk een scheut bouillon in de pan en roer goed door.
- Voeg de rest van de bouillon en de tijmtakjes toe en breng de soep aan de kook.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Draai het vuur laag en laat de soep nog 20 minuten zachtjes sudderen.
- Verwarm de ovengrill voor.
- Verwijder eventueel de tijmtakjes uit de soep en warm de soep indien nodig op.
- Rooster het (stok)brood onder de grill aan beide zijden lichtbruin.
- Verdeel een beetje kaas in de ovenbestendige wijde soepkommen en leg het geroosterde brood erop.
- Strooi een dikke laag kaas over het brood.
- Schep de hete uiensoep over het brood in de kommen.
- Plaats de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.
- Serveer de uiensoep direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Voor een vegetarische variant vervang je de rundvleesbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies je voor een vegetarische gestremde kaassoort.
Je kunt de uiensoep eventueel opnieuw opwarmen voordat je de kaas erover doet.