Romige Uiensoep met Gegratineerd Kaasbrood

Romige Uiensoep met Gegratineerd Kaasbrood

Porties: + personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • soeppan
  • Ovenbestendige wijde soepkommen

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 50 g boter
  • Versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels cognac of rode port
  • liter runderbouillon van tablet of tuinkruiden- of groentebouillon voor vegetarische variant
  • 2 takjes tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 8 sneetjes stokbrood bijvoorbeeld Le Champain of 4 sneetjes Pain de Campagne
  • 150 g Gruyère geraspt (of vegetarische gestremde kaassoort)

Instructies

  • Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne ringen.
  • Smelt de boter in een soeppan en bak de uiringen zachtjes tot ze lichtbruin zijn, regelmatig omscheppen.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en strooi de bloem erover.
  • Bak de bloem op laag vuur even mee, zodat deze gaart zonder te bruinen.
  • Roer de cognac of rode port door de uien.
  • Schenk een scheut bouillon in de pan en roer goed door.
  • Voeg de rest van de bouillon en de tijmtakjes toe en breng de soep aan de kook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Draai het vuur laag en laat de soep nog 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verwijder eventueel de tijmtakjes uit de soep en warm de soep indien nodig op.
  • Rooster het (stok)brood onder de grill aan beide zijden lichtbruin.
  • Verdeel een beetje kaas in de ovenbestendige wijde soepkommen en leg het geroosterde brood erop.
  • Strooi een dikke laag kaas over het brood.
  • Schep de hete uiensoep over het brood in de kommen.
  • Plaats de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.
  • Serveer de uiensoep direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Voor een vegetarische variant vervang je de rundvleesbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies je voor een vegetarische gestremde kaassoort.
Je kunt de uiensoep eventueel opnieuw opwarmen voordat je de kaas erover doet.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij deze romige uiensoep.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Voorgerechten
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Snel te maken
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch