Salade met Groninger-mosterddressing en toast van Groningerkoek
Ingrediënten
- ½ Groningerkoek of Oudewijvenkoek
- 1 boerenrookworst 250 g
- 2 stronkjes witlof
- 6 el olijfolie
- 2 el azijn
- 1 el Groninger mosterd
- 2 zakjes waterkers à 75 g
- 2 appels geschild en in plakjes
Instructies
- Verwarm de ovengrill voor op 180°C.
- Snijd van de Groningerkoek 12 plakken van 1/2 cm dikte.
- Leg de plakjes koek op een bakplaat en schuif ze 10 cm onder de grill.
- Gril de koek in 1-3 minuten goudbruin, halverwege omdraaien (let op dat de plakjes niet verbranden).
- Laat de koek op een rooster afkoelen.
- Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Haal de blaadjes van de witlof los en snijd ze in 2-3 stukken.
- Klop in een schaal de olie met de azijn, mosterd, zout en peper tot een dressing.
- Schep de waterkers, witlof en appel luchtig door de dressing.
- Verdeel de salade over vier borden.
- Snijd de worst in plakjes en leg ze op de salade.
- Serveer de salade met de geroosterde Groningerkoek.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past goed bij deze salade.
Variaties:
- Vervang de boerenrookworst door een andere gerookte worst, zoals cervelaat of salami.
- Voeg extra groenten toe aan de salade, zoals tomaat, komkommer of paprika.
- Gebruik een andere dressing, zoals een yoghurt- of honingmosterddressing.
- Serveer de salade met een stukje brood of stokbrood.
Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 15 g | Vet: 20 g | Zout: 1 mg | Sugar: 10 g