Salade met Groninger-mosterddressing en toast van Groningerkoek

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • ½ Groningerkoek of Oudewijvenkoek
  • 1 boerenrookworst 250 g
  • 2 stronkjes witlof
  • 6 el olijfolie
  • 2 el azijn
  • 1 el Groninger mosterd
  • 2 zakjes waterkers à 75 g
  • 2 appels geschild en in plakjes

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor op 180°C.
  • Snijd van de Groningerkoek 12 plakken van 1/2 cm dikte.
  • Leg de plakjes koek op een bakplaat en schuif ze 10 cm onder de grill.
  • Gril de koek in 1-3 minuten goudbruin, halverwege omdraaien (let op dat de plakjes niet verbranden).
  • Laat de koek op een rooster afkoelen.
  • Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Haal de blaadjes van de witlof los en snijd ze in 2-3 stukken.
  • Klop in een schaal de olie met de azijn, mosterd, zout en peper tot een dressing.
  • Schep de waterkers, witlof en appel luchtig door de dressing.
  • Verdeel de salade over vier borden.
  • Snijd de worst in plakjes en leg ze op de salade.
  • Serveer de salade met de geroosterde Groningerkoek.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past goed bij deze salade.
Variaties:
  • Vervang de boerenrookworst door een andere gerookte worst, zoals cervelaat of salami.
  • Voeg extra groenten toe aan de salade, zoals tomaat, komkommer of paprika.
  • Gebruik een andere dressing, zoals een yoghurt- of honingmosterddressing.
Tip:
  • Serveer de salade met een stukje brood of stokbrood.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 15 g | Vet: 20 g | Zout: 1 mg | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lunch / Salade / Vlees / Voorgerechten
Land van herkomst Groningen / Nederland