Salade van witlof met tijmkletskoppen
Allerhande 2002
Equipment
- ringvorm van ca. 8 cm doorsnede en ca. 5 cm hoog
Ingrediënten
- 100 g boter
- 2 takjes tijm
- 90 g sesamzaad
- theelepel poedersuiker 150 g en 1
- zout
- ½ dl sinaasappelsap
- 50 g bloem
- ½ dl witte wijnazijn
- ½ eetlepel Dijonmosterd
- ½ eetlepel mayonaise
- 2 dl olijfolie
- ½ dl walnootolie
- versgemalen peper
- ½ krop frisée sla
- 30 g rucola
- 25 g verse bieslook
- 8 struikjes witlof
- ½ dl rode wijnazijn
- 3 eieren M
- 1 dl slagroom
- 7,5 g kervel verse
- ½ eetlepel boter om in te vetten
Instructies
- Boter smelten.
- Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
- In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
- Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
- Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
- Bloem en tijm erdoor spatelen.
- Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
- Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
- Bakplaat invetten.
- Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
- Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
- Laten afkoelen.
- In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
- Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
- Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
- Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
- Rucola in stukken scheuren.
- Bieslook fijn knippen.
- Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
- Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
- In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
- Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
- Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
- In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
- Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
- Bakken tot bovenkant droog is.
- Omelet in 8 punten snijden.
- Op de borden ringvorm zetten.
- Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
- Ring voorzichtig verwijderen.
- Op witlof kletskop leggen.
- Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
- Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
- Afdekken met kletskop.
- Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
- Besprenkelen met dressing.