Saté Babi Madura: Javaanse Varkenssaté

Javaanse Saté Babi Madura met pindasaus, lontong en atjar, geserveerd op een rustieke houten tafel met tropische sfeer.

Saté Babi Madura: Javaanse Varkenssaté

Authentieke Javaanse varkenssaté gemarineerd in een rijke, zoete en kruidige saus. Perfect voor de barbecue of grill!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ theelepel djinten
  • 2 djeroek poeroetbladen
  • ½ theelepel gemberpoeder of 1 theelepel geraspte verse gemberwortel
  • 2 gepofte kemirienoten
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • ½ theelepel ketoembar
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 theelepel laos
  • 4 theelepels sambal oelek
  • 2 serehstengels
  • 2 eetlepels vloeibare tamarinde
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels bruine suiker of 2 eetlepels Javaanse suiker
  • 500 gram varkenshaas

Instructies

  • Pel de uien en snipper ze fijn.
  • Pers de knoflook uit boven een kom.
  • Voeg de gesnipperde uien, knoflook, ketjap manis, gepofte kemirienoten, laos, koenjit, gemberpoeder (of verse gember), ketoembar, djinten, vloeibare tamarinde en de bruine suiker (of Javaanse suiker) samen in de kom.
  • Kneus de serehstengels en voeg ze toe aan de marinade.
  • Voeg de djeroek poeroetbladen toe aan de marinade.
  • Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
  • Voeg de varkenshaasblokjes toe aan de marinade en schep goed om, zodat al het vlees bedekt is met de saus.
  • Dek de kom af en laat het vlees minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
  • Langer marineren versterkt de smaak.
  • Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
  • Rijg de varkenshaasblokjes aan satéprikkers of metalen pennen.
  • Verhit een grill of barbecue.
  • Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  • Keer de saté regelmatig zodat alle kanten gelijkmatig garen en een mooie bruine kleur krijgen.
  • Serveer de Saté Babi Madura direct, eventueel met pindasaus, lontong (rijstcake) en atjar (zoetzure groenten).

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een rijke pindasaus, lontong (gestoomde rijstcake in bananenblad), atjar campur (gemengd zoetzuur), en eventueel wat seroendeng (geroosterde kokos met pinda's).
Wijnadvies:
Een fruitige, lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een droge rosé kan goed passen bij de zoete en kruidige smaken van de saté.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 40 g | Vet: 10 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Barbecue / Hoofdgerechten / Varkensvlees
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij