Saté Babi Madura: Javaanse Varkenssaté
Authentieke Javaanse varkenssaté gemarineerd in een rijke, zoete en kruidige saus. Perfect voor de barbecue of grill!
Equipment
- Grill (of barbecue)
- mes
- Satéprikkers of pennen
Ingrediënten
- ¼ theelepel djinten
- 2 djeroek poeroetbladen
- ½ theelepel gemberpoeder of 1 theelepel geraspte verse gemberwortel
- 2 gepofte kemirienoten
- 4 eetlepels ketjap manis
- ½ theelepel ketoembar
- ½ theelepel koenjit
- 1 theelepel laos
- 4 theelepels sambal oelek
- 2 serehstengels
- 2 eetlepels vloeibare tamarinde
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 4 eetlepels bruine suiker of 2 eetlepels Javaanse suiker
- 500 gram varkenshaas
Instructies
- Pel de uien en snipper ze fijn.
- Pers de knoflook uit boven een kom.
- Voeg de gesnipperde uien, knoflook, ketjap manis, gepofte kemirienoten, laos, koenjit, gemberpoeder (of verse gember), ketoembar, djinten, vloeibare tamarinde en de bruine suiker (of Javaanse suiker) samen in de kom.
- Kneus de serehstengels en voeg ze toe aan de marinade.
- Voeg de djeroek poeroetbladen toe aan de marinade.
- Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
- Voeg de varkenshaasblokjes toe aan de marinade en schep goed om, zodat al het vlees bedekt is met de saus.
- Dek de kom af en laat het vlees minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
- Langer marineren versterkt de smaak.
- Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
- Rijg de varkenshaasblokjes aan satéprikkers of metalen pennen.
- Verhit een grill of barbecue.
- Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
- Keer de saté regelmatig zodat alle kanten gelijkmatig garen en een mooie bruine kleur krijgen.
- Serveer de Saté Babi Madura direct, eventueel met pindasaus, lontong (rijstcake) en atjar (zoetzure groenten).
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een rijke pindasaus, lontong (gestoomde rijstcake in bananenblad), atjar campur (gemengd zoetzuur), en eventueel wat seroendeng (geroosterde kokos met pinda's).
Wijnadvies:
Een fruitige, lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een droge rosé kan goed passen bij de zoete en kruidige smaken van de saté.
Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 40 g | Vet: 10 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 25 g