Saté Babi Spesial met Pinda-Kokossaus
saté van varkenshaas
Equipment
- Grill (of barbecue)
- satéstokjes
Ingrediënten
- 400 gram varkenshaas in blokjes gesneden
- ½ dl ketjap manis
- ½ dl droge rijstwijn of droge sherry
- ½ dl olie
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel gemberpoeder djahé
- 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
- 1 teen knoflook geperst
- 6 eetlepels pindakaas
- 2 middelgrote bananen niet te rijp
- 16 plakjes ontbijtspek
- 3 theelepels sambal manis
- 5 eetlepels geraspte kokos
- Sap van 1 citroen
Instructies
- Week de satéstokjes in ruim koud water om te voorkomen dat ze verbranden tijdens het grillen.
- Maak een marinade door de ketjap, rijstwijn (of sherry), olie, honing, mosterd, gemberpoeder, gemalen koriander en geperste knoflook in een kom te mengen.
- Roer goed door elkaar.
- Snijd de varkenshaas in gelijke stukken en meng deze door de marinade.
- Dek af en laat minimaal 2 uur (of langer) marineren in de koelkast.
- Af en toe omscheppen.
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
- Terwijl de grill opwarmt, breng je in een steelpan 2 dl water aan de kook.
- Voeg de pindakaas toe en blijf roeren tot het is opgelost.
- Laat zachtjes sudderen terwijl je blijft roeren.
- Haal de gemarineerde varkenshaas uit de marinade en dep ze droog.
- Bewaar de marinade.
- Snijd de bananen in stukjes en wikkel elk stukje stevig in een plakje ontbijtspek.
- Rijg om en om aan de satéstokjes: 2 stukjes gemarineerde varkenshaas en 2 bananenspekrolletjes.
- Gril de spiesjes ongeveer 10 minuten onder de grill op een afstand van 9 cm van de warmtebron.
- Keer ze regelmatig tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Plaats een lekbak onder de grill om druppels op te vangen.
- Roer ondertussen de sambal manis, 3 eetlepels geraspte kokos en de achtergehouden marinade door de pindasaus.
- Breng al roerende weer zachtjes aan de kook.
- Breng de saus op smaak met citroensap.
- Verdeel de Saté Babi Spesial over borden en schep op elk bord 2 eetlepels pinda-kokossaus naast de spiesjes.
- Strooi de rest van de geraspte kokos over de saus.
- Serveer de rest van de saus in een aparte kom erbij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een licht gekoelde Riesling of een frisse rosé past goed bij de pittige smaken van de sambal en de romige pindasaus.Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 22 g | Protein: 32 g | Vet: 38 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 9 g