Saté Babi Spesial met Pinda-Kokossaus

Saté Babi Spesial met Pinda-Kokossaus

saté van varkenshaas
Porties: 4
(inclusief marineertijd) 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grill (of barbecue)
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 400 gram varkenshaas in blokjes gesneden
  • ½ dl ketjap manis
  • ½ dl droge rijstwijn of droge sherry
  • ½ dl olie
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel gemberpoeder djahé
  • 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
  • 1 teen knoflook geperst
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 2 middelgrote bananen niet te rijp
  • 16 plakjes ontbijtspek
  • 3 theelepels sambal manis
  • 5 eetlepels geraspte kokos
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  • Week de satéstokjes in ruim koud water om te voorkomen dat ze verbranden tijdens het grillen.
  • Maak een marinade door de ketjap, rijstwijn (of sherry), olie, honing, mosterd, gemberpoeder, gemalen koriander en geperste knoflook in een kom te mengen.
  • Roer goed door elkaar.
  • Snijd de varkenshaas in gelijke stukken en meng deze door de marinade.
  • Dek af en laat minimaal 2 uur (of langer) marineren in de koelkast.
  • Af en toe omscheppen.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Terwijl de grill opwarmt, breng je in een steelpan 2 dl water aan de kook.
  • Voeg de pindakaas toe en blijf roeren tot het is opgelost.
  • Laat zachtjes sudderen terwijl je blijft roeren.
  • Haal de gemarineerde varkenshaas uit de marinade en dep ze droog.
  • Bewaar de marinade.
  • Snijd de bananen in stukjes en wikkel elk stukje stevig in een plakje ontbijtspek.
  • Rijg om en om aan de satéstokjes: 2 stukjes gemarineerde varkenshaas en 2 bananenspekrolletjes.
  • Gril de spiesjes ongeveer 10 minuten onder de grill op een afstand van 9 cm van de warmtebron.
  • Keer ze regelmatig tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Plaats een lekbak onder de grill om druppels op te vangen.
  • Roer ondertussen de sambal manis, 3 eetlepels geraspte kokos en de achtergehouden marinade door de pindasaus.
  • Breng al roerende weer zachtjes aan de kook.
  • Breng de saus op smaak met citroensap.
  • Verdeel de Saté Babi Spesial over borden en schep op elk bord 2 eetlepels pinda-kokossaus naast de spiesjes.
  • Strooi de rest van de geraspte kokos over de saus.
  • Serveer de rest van de saus in een aparte kom erbij.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een licht gekoelde Riesling of een frisse rosé past goed bij de pittige smaken van de sambal en de romige pindasaus.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 22 g | Protein: 32 g | Vet: 38 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 9 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Barbecue / Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Indonesië
Geschikt voor Dieët: Lactosevrij