Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté
Heerlijke varkenssaté gemarineerd met een boemboe van ui, knoflook en aromatische kruiden. Perfect voor de barbecue!
Equipment
- barbecue of grill
- mes
- satéprikkers
Ingrediënten
Instructies
- Snijd de varkenshaas in dobbelstenen van ongeveer 2-3 cm.
- Pel de uien en snipper ze fijn.
- Pel de knoflookteentjes.
- Leg de gesnipperde uien en knoflook op een houten snijplank.
- Voeg de ketoembar, laos en een beetje zout toe aan de uien en knoflook.
- Wrijf alles met een houten lepel fijn tot een kruidenpapje (boemboe) ontstaat.
- Doe het kruidenpapje in een kom en voeg de ketjap, suiker, het citroensap, zout en peper naar smaak toe.
- Roer goed door.
- Doe het hete water in een kopje, los de santen erin op en giet dit ook bij de marinade.
- Roer opnieuw.
- Voeg de varkenshaasdobbelstenen toe aan de marinade en vermeng goed, zodat al het vlees bedekt is.
- Laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
- Langer marineren geeft een intensere smaak.
- Rijg het gemarineerde vlees aan satéprikkers.
- Verhit een barbecue of grill.
- Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
- Keer regelmatig zodat de saté gelijkmatig gaart en een mooie kleur krijgt.
- Serveer de saté warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met nasi, witte rijst, satésaus, atjar en kroepoek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een fruitige rosé past goed bij de kruidige smaken van de saté.
Voedingswaarden
Calories: 280 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 30 g | Vet: 10 g | Zout: 1 g | Sugar: 15 g