Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté

Gekruide Indonesische varkenssaté op een rustieke houten schaal, geserveerd met sambal en limoenpartjes. Perfect voor op de barbecue.

Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté

Heerlijke varkenssaté gemarineerd met een boemboe van ui, knoflook en aromatische kruiden. Perfect voor de barbecue!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
marineren 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • het sap van ½ citroen
  • ¼ cm santen
  • 1 eetlepel heet water
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt laos
  • peper
  • 3 rode uien of ½ gewone ui
  • 250 gram varkenshaas
  • 1 eetlepel suiker
  • zout

Instructies

  • Snijd de varkenshaas in dobbelstenen van ongeveer 2-3 cm.
  • Pel de uien en snipper ze fijn.
  • Pel de knoflookteentjes.
  • Leg de gesnipperde uien en knoflook op een houten snijplank.
  • Voeg de ketoembar, laos en een beetje zout toe aan de uien en knoflook.
  • Wrijf alles met een houten lepel fijn tot een kruidenpapje (boemboe) ontstaat.
  • Doe het kruidenpapje in een kom en voeg de ketjap, suiker, het citroensap, zout en peper naar smaak toe.
  • Roer goed door.
  • Doe het hete water in een kopje, los de santen erin op en giet dit ook bij de marinade.
  • Roer opnieuw.
  • Voeg de varkenshaasdobbelstenen toe aan de marinade en vermeng goed, zodat al het vlees bedekt is.
  • Laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  • Langer marineren geeft een intensere smaak.
  • Rijg het gemarineerde vlees aan satéprikkers.
  • Verhit een barbecue of grill.
  • Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  • Keer regelmatig zodat de saté gelijkmatig gaart en een mooie kleur krijgt.
  • Serveer de saté warm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Lekker met nasi, witte rijst, satésaus, atjar en kroepoek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een fruitige rosé past goed bij de kruidige smaken van de saté.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 30 g | Vet: 10 g | Zout: 1 g | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Barbecue / Varkensvlees
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij