Saté Pentol

Een rustieke oude houten tafel met Indonesische saté pentol: kleine, ronde gehaktballetjes aan bamboespiesen, licht gegrild en geserveerd met een pittige dipsaus en partjes limoen. Onderaan de afbeelding staat duidelijk 'Receptenplein.nl' vermeld.

Saté Pentol

Indonesische gehaktsaté met een geurige mix van kruiden en specerijen. Makkelijk te bereiden en perfect voor een gezellige barbecue.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen het sap van
  • 2 theelepels djinten
  • 1 ei
  • 500 gram gehakt
  • 2 geraspte kemirienoten
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • olie
  • 1 ui
  • ½ theelepel sambal oelek
  • 4 sjalotjes
  • 3 eetlepels kokosmeel
  • 1 theelepel suiker
  • ¼ theelepel trassi
  • 3 eetlepels water
  • zout

Instructies

  • Snijd 1 ui en 4 sjalotjes klein, maak 2 teentjes knoflook schoon en pers deze uit.
  • Vermeng de gesneden ui, de geperste knoflook, ½ theelepel sambal oelek, ¼ theelepel trassi, ½ theelepel djinten, ½ theelepel ketoembar en 2 geraspte kemirienoten.
  • Wrijf alles fijn (gebruik eventueel een vijzel en stamper).
  • Voeg 1 ei, 1 theelepel suiker, 3 eetlepels kokosmeel, 3 eetlepels water, het sap van ½ citroen en 500 gram gehakt bij het kruidenpapje en kneed alles goed door elkaar.
  • Vorm van het aangemaakte gehakt 8 rollen in de vorm van kroketten.
  • Steek door elke rol een satéstokje en braad de saté in warme olie langzaam aan alle kanten bruin en gaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
  • Serveer de saté pentol met pindasaus, lontong (rijstcake) en atjar.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais, of een gekoelde, zoete witte wijn.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 30 g | Vet: 20 g | Zout: 1 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Barbecue / Hoofdgerechten / Vlees
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Zomer