Schnitzels met bessensaus

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 ongepaneerde schnitzels kalf of varken
  • peper
  • zout
  • rozemarijn
  • 50 g boter
  • 1 dl appelsap
  • ½ citroen de rasp er van
  • 3 theelepels honing
  • 100 g blauwe bessen
  • 1 dl koksroom

voor de negerzoenen

  • 1 doosje mini negerzoenen
  • 9 aardbeien
  • 2 eetlepels sinaasappelsap of sinaasappellikeur
  • 1 bosje munt of citroenmelisse

Instructies

  • Bestrooi de schnitzels met peper, zout en een paar naaldjes rozemarijn en bak ze in de hete boter goudbruin en bijna gaar.
  • Neem ze uit de pan en houd ze warm.
  • Blus de braadboter met het appelsap, voeg de citroenrasp toe en laat de saus iets inkoken.
  • Proef de saus, voeg de honing en eventueel peper en zout toe.
  • Doe de blauwe bessen en de room erbij en roer tot een mooie saus ontstaat.

Voor de negerzoenen

  • Maak de aardbeien schoon, snijd ze in vieren en zet de stukjes met het sinaasappelsap of de likeur een half uurtje weg.
  • Snijd de kapjes van de negerzoenen en steek er, afhankelijk van de grootte, één, twee of drie stukjes aardbei in.
  • Garneer met een blaadje munt of citroenmelisse.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met pasta.

Variatietip:

Neem bramen in plaats van blauwe bessen.
Neem kipfilet of eendenborst in plaats van een schnitzel.
 
Info: Blauwe bessen zijn te herkennen aan een lichtblauw 'waslaagje' dat ze van nature hebben. Een soort bewijs van kwaliteit en versheid. De vrucht wordt ook wel de Koningin der bessen genoemd door haar vele mogelijkheden in de keuken, maar ook door haar schoonheid in de tuin. De bessenstruik is in alle jaargetijden prachtig om te zien. In het voorjaar draagt de struik mooie witte bloemen, in de zomer worden de besjes langzaam van groen, via rood naar blauw, in de herfst zijn de blaadjes mooi geel/rood en in de winter krijgen de takken een fraaie rode kleur.
In ons land worden blauwe bessen nog niet zoveel gegeten. In landen als Groot-Brittannië, Japan en de VS zijn de bessen enorm populair, vooral omdat ze zo gezond zijn.
Blauwe bessen smaken niet alleen heerlijk in allerlei toetjes, maar ook hartig doen ze het goed.
Bewaar blauwe bessen, afgedekt, niet langer dan 5-7 dagen in de koelkast. Invriezen gaat heel goed, mits de bessen niet van tevoren worden gewassen. Wassen is trouwens geheel overbodig, blauwe bessen worden zonder bestrijdingsmiddelen geteeld en met de machine geoogst (de machine trilt de rijpe bessen van de struik).
De negerzoenen met aardbeien zijn een supersnel toetje, al misstaat het zeker niet als minigebakje bij de thee.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Hoofdgerechten / Kalfsvlees / Varkensvlees / Vlees