Spaans Spek

Spaans Spek - Receptenplein.nl

Spaans Spek

Een traditioneel Brabants gerecht van brood, appels en verse worst, gekookt in één pan.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
rijstijd 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • vochtige doek

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 4 dl melk
  • 2 eieren
  • 500 g verse worst
  • 50 g verse gist
  • 1,5 kg zoete appels
  • Stroop
  • 1 tl zout

Instructies

  • Zeef de bloem met het zout boven een kom.
  • Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk.
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in.
  • Breek de eieren erbij en maak vanuit het midden, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, een glad beslag.
  • Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Schil de appels, doe ze in een pan met een dikke bodem met wat water en leg de worst erop.
  • Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Doe het beslag in de pan op de appels met de worst, doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes doorkoken.
  • Kijk tijdens het koken niet meer in de pan, want dan zakt het beslag in.
  • Haal na 2 uur het brood uit de pan.
  • Snijd het brood in plakken, serveer met warme stroop en geef de appels en worst er apart bij.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
In plaats van stroopsaus kan ook kaneelsaus of boter met suiker worden geserveerd.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo of een Pedro Ximénez sherry.

Voedingswaarden

Calories: 700 kcal | koolhydraten: 120 g | Protein: 25 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Fruit / Hoofdgerechten / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Herfst / Winter