Stamppot met Stokvis, Rijst en Gekarameliseerde Uien
Een authentieke stamppot met stokvis, rijst en uien, verrijkt met mosterd en boter voor een romige en hartige smaak.
Equipment
- ruime pan
Ingrediënten
- 600 g geweekte stokvis
- ½ liter water
- 6 g zout
- 500 g aardappelen geschild
- 200 g rijst
- 1 kg ui in dunne ringen
- 40 g boter
- 1 dl melk
- 2 el mosterd
Instructies
- Breng het water met het zout aan de kook en voeg de stokvis toe.
- Laat de vis 15 minuten tegen de kook aan trekken.
- Haal de stokvis uit het water, verwijder vel en graten en zet apart.
- Voeg de aardappelen en rijst toe aan het kookvocht en breng aan de kook.
- Laat het geheel in ± 30 minuten gaar worden.
- Bak ondertussen de uien in een koekenpan met een beetje boter tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
- Giet het kookvocht af en bewaar een deel ervan.
- Stamp de aardappelen en rijst samen met de stokvis fijn.
- Meng een deel van het kookvocht, de hete melk, de gebakken uien, de boter en de mosterd door de stamppot.
- Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een klontje extra boter voor een rijkere smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Muscadet of een Albariño past goed bij de ziltige tonen van de stokvis en de romige structuur van de stamppot.
Voedingswaarden
Calories: 580 kcal | koolhydraten: 85 g | Protein: 32 g | Vet: 14 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 6 g