Stamppot Rode Ui met Pruimen en Rookworst

Een rustieke foto van stamppot rode ui met rookworst, geserveerd in een keramieken kom op een doorleefde houten tafel. De smeuïge aardappelpuree is gemengd met zacht gebakken rode uien, wat zorgt voor een rijke, zoete smaak. Knapperige spekjes en stukjes gewelde pruimen voegen diepte en textuur toe. Een drizzle gembersiroop maakt de smaak compleet. Plakjes Gelderse rookworst liggen erbovenop, licht gebruind. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra rode uien, pruimen en een schaaltje mosterd, subtiel vervaagd. Zacht natuurlijk licht zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

Stamppot Rode Ui met Pruimen en Rookworst

Een smaakvolle stamppot met zoete rode ui, pruimen en knapperige spekjes, afgemaakt met een vleugje gembersiroop en geserveerd met een sappige rookworst.
Porties: 4
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukjes
  • 500 g rode ui in ringen
  • 1 Gelderse rookworst 375 g
  • 250 g magere spekblokjes
  • 250 g gewelde pruimen zonder pit en in stukjes
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes ± 4 minuten knapperig.
  • Voeg de rode ui toe en bak deze ± 10 minuten zachtjes mee.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree.
  • Schep de spekjes, ui en pruimen door de stamppot.
  • Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
  • Serveer de rookworst bij de stamppot.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Lekker met een schep grove mosterd en een frisse salade van rucola en appel.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij de zoete tonen van de rode ui en pruimen.

Voedingswaarden

Calories: 720 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 2.1 g | Sugar: 12 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst