Karper op Joodse wijze, geserveerd op een groot bord, gegarneerd met verse peterselie en omringd door een rijke wijn-knoflooksaus, in een rustieke keuken met houten elementen en verspreide kruiden

Straatsburger Karper op Joodse Wijze

Straatsburger karper, gemarineerd met verse kruiden en langzaam gestoofd in een rijke wijnsaus, is een traditioneel Joods gerecht dat perfect is voor feestelijke gelegenheden.
Porties: 4 personen
(inclusief marineren) 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1,5 kg karper in moten gesneden
  • Olie
  • Zout
  • Peper
  • Verse peterselie
  • Verse tijm
  • Laurierblaadjes
  • Knoflook
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ liter wijn
  • ½ liter water
  • Bouquet garni takje tijm, laurierblaadje, peterseliestengels
  • Extra peterselie voor garnering

Instructies

  • Marineer de karpermoten een nacht in olie, zout, peper, fijngehakte peterselie, tijm, laurierblaadjes en geperste knoflook.
  • Verhit wat olie in een grote pan en bak de uienringen glazig.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog even mee.
  • Roer de bloem erdoor en laat het geheel 2 minuten pruttelen.
  • Giet de wijn en het water in de pan en breng aan de kook.
  • Voeg zout, peper, de gemarineerde vis en het bouquet garni toe.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vis uit de saus en verwijder het bouquet garni.
  • Kook de saus in tot deze iets indikt.
  • Voeg verse gehakte peterselie toe aan de saus.
  • Giet de saus over de vis en zet het gerecht een nacht in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Opmerking:

Dit gerecht, ook bekend als Straatsburger karper, is een traditioneel Joods Sabbathgerecht met heerlijke smaken. Geniet ervan!

Serveertip:

Serveer de karper op Joodse wijze met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past uitstekend bij dit gerecht en complimenteert de smaken van de karper en de saus.

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 35 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Frankrijk / Israel
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Flexitarisch / Kosjer / Notenvrij
Feestdagen etc Kerst / Verjaardag