Surinaamse Moksi Alesi met Zoutvlees en Garnalen
Ingrediënten
- 225 g Surinaams zoutvlees of vis- of kipfilet
- 2 uien gesnipperd
- 2 eetlepels olie
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 1 rode peper fijngesneden
- 3 cm verse gemberwortel fijngehakt
- 1 theelepel koenjit kurkuma
- 1 paksoi in dunne repen
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 200 g basmatirijst
- 500 ml visbouillon van tablet
- 1 blikje kidneybonen 200 g, uitgelekt
- 250 g tijgergarnalen
Instructies
- Snijd het zoutvlees in kleine blokjes.
- Leg het in een vergiet en spoel het 1 minuut goed af onder koud water.
- Breng het zoutvlees in een pan met een laag water zachtjes aan de kook en laat het in 20 minuten gaarkoken.
- Laat het vervolgens uitlekken en dep het droog.
- Verhit in een pan met antiaanbaklaag de olie en fruit de gesnipperde ui gedurende 1 minuut.
- Voeg het zoutvlees, knoflook, rode peper, gemberwortel en kurkuma toe en bak dit alles 1 minuut zachtjes mee.
- Roer de tomatenpuree en rijst erdoor, schenk de visbouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
- Laat het mengsel 10 minuten sudderen met de deksel op de pan.
- Laat het vervolgens afkoelen en zet het afgedekt in de koelkast.
- Verwarm de rijst met zoutvlees opnieuw op een vlamverdeler.
- Spoel de kidneybonen af in een vergiet.
- Schep de garnalen, paksoi en kidneybonen door het rijstmengsel en verwarm het geheel tot de garnalen gaar zijn.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en kruidige smaken van dit gerechVoedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 36 g | Vet: 16 g | Zout: 3.2 mg | Sugar: 2 g