Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 400 gram rijst
- 3 eetlepels rijstazijn
- 30-40 gram suiker
- 5 gram zout
- rauwe zeer verse vis (zoals zalm, tonijn en tarbot)
- gekookte grote garnalen
- wasabi mierikswortelpasta
- zalmeitjes
- nori gedroogd zeewier
- komkommer
- lichte Japanse sojasaus
- beni shoga ingelegde gember
Instructies
- Breng de rijst met 480 ml koud water aan de kook en laat dit 8-12 minuten
- koken.
- Spreid de rijst op een groot bord uit en laat hem iets afkoelen.
- Breng de rijstazijn met de suiker en het zout aan de kook en laat het
- afkoelen.
- Sprenkel het azijnmengsel over de rijst en verwerk de rijst voor de sushi
- lauw.
- Snijd voor de handgevormde sushi (nigiri-sushi) de vis in zeer dunne
- plakjes.
- Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm aan de rugzijde.
- Bevochtig de handen met een mengsel van water en azijn, neem een plakje
- vis of een garnaal in de linkerhand en strijk op de vis een klein beetje
- wasabi.
- Leg een plukje rijst (15-20 gr) op de vis en druk de rijst met behulp van de
- vingers van de rechterhand regelmatig en tot een ovaal aan.
- Draai de sushi om en leg hem op een schaal.
- Sushi met zalmeitjes: vorm 20 gr rijst tot een ovaal en wikkel om de rijst
- een dun reepje nori.
- Snijd een stukje komkommer tot een dun waaiertje.
- Leg op de rijst komkommerwaaiertjes en zalmeitjes.
- Snijd voor de opgerolde sushi (maki-sushi) de vis en de komkommer in
- dunne reepjes.
- Leg op een rieten matje een half velletje nori en strijk hierop een dun laagje
- rijst.
- Leg in het midden van de rijst reepjes vis en/of komkommer.
- Strijk op de vis een beetje wasabi.
- Rol de sushi met behulp van een bamboe rolmatje op.
- Snijd de sushirol in 6 stukken.
- Serveer de sushi met sojasaus en ingelegde gember.
- N.b.: een handig hulpmiddel bij het oprollen van een sushi is het bamboe
- rolmatje (makisu). De nori komt dan mooi glad en strak om de rijst te
- zitten.
- Nori, knapperig zeewier met een iets zoetige smaak, wordt gedroogd in
- brede, dunne blaadjes verkocht. Nori wordt, in reepjes geknipt, als
- garnering gebruikt en is het zeewier dat bij sushi rond de rijst wordt
- gewikkeld. Rooster het voor het gebruik even boven een gasvlam. De
- meeste nori die u tegenwoordig koopt, is al geroosterd.
- Beni shoga (een vast ingrediënt bij sushi) is een zoete ingelegde gember
- van alleen heel jonge gemberwortel, waardoor de kleur rood is.
- hadjikami sho ga zijn lange ingelegde rode gemberscheuten; mooi als
- garnering bij gegrillde vis.