Tiramisù al limone
Citroen-Tiramisù Formeel dus geen Tiramisù, maar ik vind dat een variant ook deze naam mag dragen, maar dan onder de benaming Tiramisù al limone.
Ingrediënten
- een pak lange vingers +/- 250 gram
- 250 gram mascarpone
- 150 gram suiker
- 2 citroenen
- 3 eieren
- 100 ml Limoncello
- 50 ml water
- snufje zout
Instructies
- Verwarm in een steelpan de Limoncello, de geperste citroensap, 50 ml water en 50 gram suiker totdat de suiker is opgelost (dus niet koken, alleen een beetje opwarmen).
- Laat deze Limoncello-siroop afkoelen.
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
- Klop het eigeel met 50 gram suiker stevig op.
- Houd ter decoratie een halve eetlepel van de citroenrasp achter en klop de rest met de mascarpone met 50 gram suiker samen met een eetlepel van de Limoncello-siroop tot een crèmige massa.
- Naar keuze kun je een eetlepel van deze mascarpone crème achterhouden ter decoratie.
- Vermeng het stijfgeslagen eigeel door het mascarpone-mengsel, vervolgens spatel je er heel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten doorheen.
- Nu wordt het tijd om de citroen-tiramisù af te maken.
- Maak zelf de keuze: alles in een grote rechthoekige schaal, in dessertschaaltjes of in glazen.
- Dompel de lange vingers enkele seconden onder in de Limoncello-siroop en verdeel ze over de bodem als eerste laag.
- Als tweede laag de helft van het mascarpone-mengsel.
- Als derde laag opnieuw de ondergedompelde lange vingers.
- Als laatste laag de rest van het mascarpone mengsel.
- Eventueel decoreren met het achtergehouden mascarpone mengsel en de citroenrasp.
- Minimaal twee uren laten intrekken in de koelkast.
- Voor het opdienen ongeveer een half uurtje uit de koelkast halen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker in combi met een mini-glaasje Limoncello?! Mmmmmm!