Tiramisu van Sofie Dumont

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de koekjes:

  • 4 eieren
  • 75 g suiker
  • 75 g bloem

Vulling:

  • 250 g mascarpone
  • 5 eidooiers
  • 50 g suiker
  • 50 ml water
  • 200 g room
  • scheutje cognac
  • kopje sterke koffie

Instructies

Bereiding koekjes:

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met de suiker tot stevige pieken.
  • Roer de eidooiers los en voeg ze toe aan het eiwit.
  • Voeg daarna de gezeefde boem bij het opgeklopte eiwit.
  • Spatel voorzichtig zodat het beslag luchtig blijft.
  • Eigenlijk zou je de dooiers en de bloem samen kunnen toevoegen aan het eiwit.
  • Bedoeling is dat er zo weinig mogelijk gemengd wordt in het eiwit, want hoe meer je mengt, hoe meer lucht er kan verdwijnen
  • Neem een bakplaat die je bekleedt met bakpapier.
  • Vul een spuitzak met het beslag en spuit lange vingers van gewenste lengte.
  • Het is de bedoeling dat de koekjes aan elkaar zullen bakken.
  • Laat dus wel wat tussenruimte, maar ook niet te veel.
  • Betstrooi de koekjes net voor het bakken met wat poedersuiker.
  • Bak de koekjes in eenvoorverwarmde oven van 200C gedurende 10 à 15 minuten en laat ze afkoelen.

Bereiding vulling:

  • Klop de eidooiers los en giet de hete suikerstroop er straalsgewijs bij.
  • Laat koud kloppen tot een luchtige witte massa.
  • Sla de room halfvast tot slagroom.
  • Roer de mascarpone tot een gladde crème.
  • Voeg alles in twee beurten samen en roer tot een homogene, luchtige massa.
  • Snij de koekjes volgens de vorm van je schaal en leg er een laag koekjes in, dep de koekjes met een mengsel van de afgekoelde koffie met een scheut cognac.
  • Strooi hier al wat cacaopoeder over.
  • Strijk een royale portie van de vulling op de koekjes.
  • Leg er volgende laag koekjes bovenop.
  • Strooi er wat poedersuiker over.
  • Zet koel tot gebruik.

Notities / Tips / Wijnadvies

Eenmaal je deze koekjes in de vingers hebt, kan je je koekjes aanpassen aan elke vorm van presentatieschaal. Rond, ovaal of vierkant, je spuit de koekjes in elke gewenste vorm.
Wie wil kan de toplaag bestrooien met cacaopoeder, maar ik vind het mooier als de zelfgemaakte koekjes doorheen een dun laagje poedersuiker nog goed zichtbaar zijn.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht
Land van herkomst België
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch