Tomatenbouillon met zuurkool en ham

Allerhande 2002
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 15 g tijm verse
  • 2 sjalotjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 g wijnzuurkool ongekookte
  • ½ eetlepel suiker
  • 4 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • dl medium dry sherry
  • 380 ml vleesfond pot
  • 100 g Coburger rauwe ham
  • zout
  • peper

Instructies

  • Van 3 takjes tijmblaadjes rissen.
  • Sjalotjes pellen en snipperen.
  • In pan helft van olie verhitten en helft van sjalotjes ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Zuurkool, suiker en helft van geriste tijmblaadjes erdoor scheppen en afgedekt ca. 15 minuten zachtjes smoren. Tomaten inkruisen, in kokend water onderdompelen en ontvellen.
  • Tomaten in parten snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • In soeppan rest van olie verhitten.
  • Rest van sjalot ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Tomaatblokjes en rest van geriste tijmblaadjes ca. 3 minuten zachtjes meebakken.
  • Sherry, fond en 2 dl water toevoegen, aan de kook brengen en bouillon ca. 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Ham in repen snijden.
  • Bouillon op smaak brengen met zout, peper en eventueel een beetje suiker.
  • Bouillon in vier voorverwarmde kommen scheppen.
  • In midden flinke pluk zuurkool leggen en reepjes ham erop leggen.
  • Garneren met takje tijm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bouillon / Vis / Voorgerechten