Traditioneel Savoie-gebak met aalbessen
Een luchtig en traditioneel Savoie-gebak met frisse aalbessen of een zoete laag aalbessenjam. Perfect als elegant dessert of bij de koffie!
Ingrediënten
- 4 eieren
- 130 g griessuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 80 g meel
- 25 g boter gesmolten
- 1 citroen geraspte schil + 1 tl sap
- 1 snufje zout
- 300 g aalbessen of aalbessenjam
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C (thermostaat 3-4) en vet een bakvorm royaal in met boter.
- Splits de eieren.
- Doe de eierdooiers in een kom en meng ze met de helft van de suiker en de vanillesuiker tot een romig geheel.
- Zeef het meel en voeg het geleidelijk toe aan het dooiermengsel.
- Rasp de citroenschil en voeg deze samen met 1 tl citroensap toe aan het mengsel.
- Klop in een aparte kom het eiwit met een snufje zout tot stijve pieken.
- Voeg de resterende suiker toe aan het eiwit en klop nog kort door.
- Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het dooiermengsel, zodat het luchtig blijft.
- Meng de aalbessen voorzichtig door het beslag.
- Als je aalbessenjam gebruikt, volg dan de instructie hieronder.
- Giet het beslag in de ingevette bakvorm en strijk glad.
- Bak het gebak in de oven gedurende 1 uur.
- Als je aalbessenjam gebruikt, strijk deze 15 minuten voor het einde van de baktijd gelijkmatig over de bovenkant van het gebak.
- Laat het gebak afkoelen in de vorm, haal het er voorzichtig uit en serveer.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer het Savoie-gebak met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, of een glas Champagne voor een feestelijk moment.
Voedingswaarden
Calories: 200 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 4 g | Vet: 6 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 20 g