Traditionele Duivekater Brood
Een traditioneel zoet Nieuwjaarsbrood, de Duivekater. Heerlijk met roomboter.
Equipment
- rooster
Ingrediënten
- 1 citroen geraspte schil
- 1 ei losgeklopt
- 100 gram suiker
- 2 dl water warm
- 2 theelepels zout
- 40 gram gist vers of 20 gram gedroogde gist
- 500 gram bloem
- 75 gram roomboter zacht
Instructies
- Doe de bloem in een kom, maak een kuil en brokkel de gist erin.
- Strooi 2 theelepels suiker over de gist en giet er warm water op.
- Klop tot een glad papje en voeg de rest van het water toe.
- Klop 1/4 van de bloem erdoor en besla het mengsel 1 minuut.
- Dek het beslag af met bloem en laat 20 minuten rijzen.
- Voeg de rest van de suiker, citroenschil, boter en zout toe.
- Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten tot het loslaat.
- Vorm een bol, bedek met plastic en laat 60 minuten rijzen.
- Vet een bakplaat in.
- Rol het deeg uit tot een ovaal van 40-50 cm met puntige uiteinden.
- Leg het deeg op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
- Knip de uiteinden in en krul de repen om.
- Kerf figuurtjes in het deeg.
- Bestrijk met ei en laat 15 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200-225°C.
- Bestrijk nogmaals met ei en bak de Duivekater 25-30 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen op een rooster.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de Duivekater met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij dit zoete brood.
Voedingswaarden
Calories: 300 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 8 g | Vet: 10 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 18 g