Traditionele Duivekater Brood

Traditioneel Nederlands Duivekater brood met een goudbruine, glanzende korst, kenmerkende decoratieve insnijdingen en gekrulde uiteinden, geserveerd op een rustieke houten tafel.

Traditionele Duivekater Brood

Een traditioneel zoet Nieuwjaarsbrood, de Duivekater. Heerlijk met roomboter.
Porties: 1 brood
excl. rijstijd 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 ei losgeklopt
  • 100 gram suiker
  • 2 dl water warm
  • 2 theelepels zout
  • 40 gram gist vers of 20 gram gedroogde gist
  • 500 gram bloem
  • 75 gram roomboter zacht

Instructies

  • Doe de bloem in een kom, maak een kuil en brokkel de gist erin.
  • Strooi 2 theelepels suiker over de gist en giet er warm water op.
  • Klop tot een glad papje en voeg de rest van het water toe.
  • Klop 1/4 van de bloem erdoor en besla het mengsel 1 minuut.
  • Dek het beslag af met bloem en laat 20 minuten rijzen.
  • Voeg de rest van de suiker, citroenschil, boter en zout toe.
  • Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten tot het loslaat.
  • Vorm een bol, bedek met plastic en laat 60 minuten rijzen.
  • Vet een bakplaat in.
  • Rol het deeg uit tot een ovaal van 40-50 cm met puntige uiteinden.
  • Leg het deeg op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
  • Knip de uiteinden in en krul de repen om.
  • Kerf figuurtjes in het deeg.
  • Bestrijk met ei en laat 15 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200-225°C.
  • Bestrijk nogmaals met ei en bak de Duivekater 25-30 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de Duivekater met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij dit zoete brood.

Voedingswaarden

Calories: 300 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 8 g | Vet: 10 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 18 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Gebak / Ontbijt
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Oud & Nieuw