Traditionele gevulde speculaas met amandelspijs
Deze traditionele gevulde speculaas met amandelspijs en een vleugje sinaasappelrasp is een echte klassieker voor de feestdagen. Knapperig, kruidig en heerlijk zoet!
Equipment
- Bakvorm (20 x 20 cm)
- plasticfolie
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 160 gram boter
- 150 gram basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- 300 gram amandelspijs
- 3 eieren
- ½ eetlepel sinaasappelrasp
- 20 gram amandelen
Instructies
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe.
- Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
- Voeg de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk toe.
- Kneed het geheel met koele handen tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
- Verkruimel intussen de amandelspijs in een kom.
- Voeg 2 eieren en de sinaasappelrasp toe en meng tot een smeuïge massa.
- Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en verwarm de oven voor op 175°C.
- Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 40 x 20 cm.
- Snijd het deeg in twee stukken en leg één plak in de bakvorm.
- Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee.
- Verdeel het amandelspijsmengsel gelijkmatig over het deeg.
- Leg de tweede deeglap er bovenop en druk lichtjes aan.
- Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
- Bak de gevulde speculaas 40 minuten in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de gevulde speculaas met een warme kop chocolademelk of glühwein voor een extra feestelijk moment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas glühwein past perfect bij de kruidige smaak van gevulde speculaas.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 7 g | Vet: 22 g | Zout: 0.4 g | Sugar: 30 g