Traditionele gevulde speculaas met amandelspijs

Gevulde speculaas met een goudbruine korst, gevuld met amandelspijs en gegarneerd met amandelen, geserveerd op een rustieke houten tafel.

Traditionele gevulde speculaas met amandelspijs

Deze traditionele gevulde speculaas met amandelspijs en een vleugje sinaasappelrasp is een echte klassieker voor de feestdagen. Knapperig, kruidig en heerlijk zoet!
Porties: 8
Bereidingstijd: 2 uur 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 160 gram boter
  • 150 gram basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • 300 gram amandelspijs
  • 3 eieren
  • ½ eetlepel sinaasappelrasp
  • 20 gram amandelen

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe.
  • Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
  • Voeg de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk toe.
  • Kneed het geheel met koele handen tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
  • Verkruimel intussen de amandelspijs in een kom.
  • Voeg 2 eieren en de sinaasappelrasp toe en meng tot een smeuïge massa.
  • Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 40 x 20 cm.
  • Snijd het deeg in twee stukken en leg één plak in de bakvorm.
  • Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee.
  • Verdeel het amandelspijsmengsel gelijkmatig over het deeg.
  • Leg de tweede deeglap er bovenop en druk lichtjes aan.
  • Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
  • Bak de gevulde speculaas 40 minuten in de oven tot deze goudbruin en gaar is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de gevulde speculaas met een warme kop chocolademelk of glühwein voor een extra feestelijk moment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas glühwein past perfect bij de kruidige smaak van gevulde speculaas.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 7 g | Vet: 22 g | Zout: 0.4 g | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Feestdagen etc Sinterklaas