Traditionele Hollandse Erwtensoep

Traditionele Hollandse Erwtensoep

Traditionele Hollandse Erwtensoep

Een stevige, traditionele erwtensoep die perfect is voor koude winterdagen. Deze klassieke Hollandse soep is een maaltijd op zich, vol van smaak en boordevol groenten en vlees.
Porties: 6
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote soeppan
  • Staafmixer of blender
  • soepkommen

Ingrediënten

  • 1 L water
  • ½ knolselderij in blokjes gesneden
  • ½ prei in stukjes gesneden
  • 1 braadworst
  • 1 klein stokbrood in schijfjes gesneden
  • 1 schouderkarbonade
  • 1 speklap
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 2 bouillonblokjes
  • 250 gr spliterwten goed afgespoeld
  • 250 gr winterpeen in schijfjes gesneden
  • ½ rookworst in schijfjes gesneden

Instructies

  • Breng in een grote soeppan het water samen met de bouillonblokjes, speklap, schouderkarbonade en braadworst aan de kook.
  • Laat het vlees zachtjes garen in de bouillon.
  • Haal daarna het vlees uit de pan en zet opzij.
  • Voeg de spliterwten, winterpeen, knolselderij, prei en ui toe aan de bouillon.
  • Laat de groenten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  • Zet een aantal schijfjes wortel en een paar spliterwten apart voor garnering.
  • Pureer de rest van de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
  • Snijd ondertussen het gare vlees in blokjes en de braadworst in plakjes.
  • Voeg het vlees terug in de soep en proef of de smaak goed is; breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de soep opnieuw en leg de schijfjes rookworst erop om ze door te verwarmen.
  • Serveer de soep in soepkommen, garneer met de apart gehouden wortelschijfjes en spliterwten.
  • Rooster het stokbrood of serveer met roggebrood en katenspek voor een traditionele touch.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze erwtensoep gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot, of serveer met een koud glas bier voor een klassieke combinatie.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 28 g | Vet: 20 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep / Vlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter
Feestdagen etc Oud & Nieuw