Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei
Deze traditionele Italiaanse pasticcio vleespastei is een indrukwekkend hoofdgerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Ingrediënten
- 200 g kippenlevertjes
- 2 dl Marsalawijn
- 1 dl witte wijn
- 450 g kalfsvlees in kleine blokjes
- 450 g varkenslappen in blokjes
- 200 g vetspek in blokjes
- 2 eieren
- 3 el slagroom
- 100 g grof gehakte gebrande hazelnoten
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 tl tijm
- 1 tl marjolein
- Zout en versgemalen peper
- 1 el boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 200 g dungesneden bacon
- 1 pakje diepvriesbladerdeeg
- 1 dikke plak gekookte ham ongeveer 1 cm dik, in repen
- 2 el fijngehakte peterselie
- 1 ei losgeklopt
Instructies
- Maak de pasticcio 1 dag van tevoren.
- Halveer de kippenlevertjes en marineer ze in 1 dl Marsala en de witte wijn gedurende ongeveer 3 uur.
- Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek fijn in een keukenmachine.
- Voeg de rest van de Marsala, eieren, slagroom, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe en meng goed.
- Bak het sjalotje in de boter tot het zacht is.
- Dep de kippenlevertjes droog, breng op smaak met zout en peper, en bak ze snel bruin, maar niet gaar.
- Haal ze uit de pan.
- Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los, en laat de marinade inkoken tot ongeveer 3 eetlepels.
- Zeef het vocht en voeg het toe aan het vleesmengsel.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
- Beleg het deeg met bacon, waarbij je rondom een rand vrijlaat.
- Leg 1/3 van de vulling in het midden, verdeel de kippenlevers erover, en bedek met nog eens 1/3 van de vulling.
- Leg de repen ham in de lengte over de vulling en strooi de peterselie erover.
- Bedek met de resterende vulling en strijk het glad.
- Vouw de bacon over de vulling.
- Vouw het deeg eromheen en plak de naden met water op elkaar.
- Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
- Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en plaats er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
- Versier de bovenkant met figuurtjes van overgebleven deeg.
- Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak 15 minuten op 220°C.
- Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de pastei nog ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
- Optioneel:
- Schenk aspic door de openingen en laat het opstijven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een robuuste rode wijn zoals een Barolo of Chianti past perfect bij deze rijke vleespastei.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 2 g