Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Deze traditionele Italiaanse pasticcio vleespastei is een indrukwekkend hoofdgerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Porties: 10
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
rusttijd 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 g kippenlevertjes
  • 2 dl Marsalawijn
  • 1 dl witte wijn
  • 450 g kalfsvlees in kleine blokjes
  • 450 g varkenslappen in blokjes
  • 200 g vetspek in blokjes
  • 2 eieren
  • 3 el slagroom
  • 100 g grof gehakte gebrande hazelnoten
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 tl tijm
  • 1 tl marjolein
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 el boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 200 g dungesneden bacon
  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • 1 dikke plak gekookte ham ongeveer 1 cm dik, in repen
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Maak de pasticcio 1 dag van tevoren.
  • Halveer de kippenlevertjes en marineer ze in 1 dl Marsala en de witte wijn gedurende ongeveer 3 uur.
  • Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de rest van de Marsala, eieren, slagroom, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe en meng goed.
  • Bak het sjalotje in de boter tot het zacht is.
  • Dep de kippenlevertjes droog, breng op smaak met zout en peper, en bak ze snel bruin, maar niet gaar.
  • Haal ze uit de pan.
  • Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los, en laat de marinade inkoken tot ongeveer 3 eetlepels.
  • Zeef het vocht en voeg het toe aan het vleesmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
  • Beleg het deeg met bacon, waarbij je rondom een rand vrijlaat.
  • Leg 1/3 van de vulling in het midden, verdeel de kippenlevers erover, en bedek met nog eens 1/3 van de vulling.
  • Leg de repen ham in de lengte over de vulling en strooi de peterselie erover.
  • Bedek met de resterende vulling en strijk het glad.
  • Vouw de bacon over de vulling.
  • Vouw het deeg eromheen en plak de naden met water op elkaar.
  • Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
  • Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en plaats er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
  • Versier de bovenkant met figuurtjes van overgebleven deeg.
  • Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak 15 minuten op 220°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de pastei nog ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Optioneel:
  • Schenk aspic door de openingen en laat het opstijven.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een robuuste rode wijn zoals een Barolo of Chianti past perfect bij deze rijke vleespastei.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalfsvlees / Kip / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Italië
Feestdagen etc Kerst