Traditionele Leidse Hutspot met Varkenspootjes en Klapstuk

Leidse hutspot II, een stevige stoofschotel van witte bonen, winterwortelen, pastinaken, en uien, gekookt met mager spek, klapstuk en varkenspootjes. Het gerecht wordt losjes door elkaar gehutseld en op smaak gebracht met zout en versgemalen peper. Een historische en smaakvolle maaltijd.

Traditionele Leidse Hutspot met Varkenspootjes en Klapstuk

Bereid de klassieke Leidse hutspot zoals die oorspronkelijk werd gegeten bij het Leidens Ontzet, met varkenspootjes, spek, klapstuk en witte bonen.
Porties: 4
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g mager vers spek
  • 2 varkenspootjes hoefjes
  • 300 g klapstuk
  • 400 g witte bonen
  • 1 kg winterwortel geschild en in stukjes
  • 500 g pastinaken geschild en in stukjes
  • 500 g ui gesnipperd
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Zet de witte bonen een nacht van tevoren in de week.
  • Laat de bonen in het weekwater bijna gaar koken met het spek, de varkenspootjes en het klapstuk.
  • Zorg dat er niet al te veel water meer over is.
  • Voeg de kleingesneden wortelen, pastinaken en uien toe aan de pan en laat alles met elkaar zachtjes gaar koken.
  • Roer het geheel losjes door elkaar (hutsen, niet stampen) en breng op smaak met zout en royaal versgemalen peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een stevige mosterd en eventueel een stukje (gerookte) worst.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 370 kcal | koolhydraten: 42 g | Protein: 23 g | Vet: 12 g | Zout: 1.3 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Noord Holland
Jaargetijde: Herfst
Feestdagen etc Leidens Ontzet