Traditionele Oliebollen met Perfecte Structuur
Deze traditionele oliebollen zijn luchtig, knapperig en perfect voor Oud & Nieuw. Kies een zoete of hartige vulling en bak ze goudbruin!
Equipment
- plastic folie
- IJsschep of ingevette lepels
- ruime pan
- Frituurthermometer (optioneel)
- keukenpapier
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1 afgestreken theelepel zout
- 25 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
- 500 ml lauwwarme melk
- 1 ei
- 1 liter plantaardige olie zonnebloem- of arachideolie
Instructies
- Los de gist op in een deel van de lauwwarme melk en laat staan tot er belletjes ontstaan.
- Zeef de bloem en het zout boven een grote kom.
- Maak een kuiltje in de bloem en schenk hier het gistmengsel in.
- Roer het vocht vanuit het midden door de bloem.
- Klop met een mixer het ei en de rest van de melk door het beslag tot een glad geheel.
- Voeg een vulling naar keuze toe en roer voorzichtig door.
- Dek de kom af met plastic folie en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Verhit de olie in een ruime pan tot 180°C.
- Vorm met ingevette lepels of een ijsschep bollen van het beslag.
- Bak de oliebollen in porties in 5-8 minuten goudbruin.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Bestrooi de oliebollen met poedersuiker voor een klassieke afwerking.Wijnadvies:
Lekker met een glas bubbels zoals Prosecco of Champagne voor een feestelijke combinatie.Voedingswaarden
Calories: 160 kcal | koolhydraten: 24 g | Protein: 3 g | Vet: 6 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 1 g