Traditionele Oliebollen met Perfecte Structuur

Een rustieke houten tafel met een schaal traditionele Nederlandse oliebollen, goudbruin en perfect rond, bestoven met poedersuiker. De oliebollen hebben een knapperige buitenkant en luchtige binnenkant, met zichtbaar rozijnen in sommige bollen. Geserveerd in een feestelijke setting met een extra schaaltje poedersuiker. De achtergrond toont een gezellige Nederlandse keuken met warme feestverlichting.

Traditionele Oliebollen met Perfecte Structuur

Deze traditionele oliebollen zijn luchtig, knapperig en perfect voor Oud & Nieuw. Kies een zoete of hartige vulling en bak ze goudbruin!
Porties: 40 stuks
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • plastic folie
  • IJsschep of ingevette lepels
  • ruime pan
  • Frituurthermometer (optioneel)
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 25 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 500 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 1 liter plantaardige olie zonnebloem- of arachideolie

Instructies

  • Los de gist op in een deel van de lauwwarme melk en laat staan tot er belletjes ontstaan.
  • Zeef de bloem en het zout boven een grote kom.
  • Maak een kuiltje in de bloem en schenk hier het gistmengsel in.
  • Roer het vocht vanuit het midden door de bloem.
  • Klop met een mixer het ei en de rest van de melk door het beslag tot een glad geheel.
  • Voeg een vulling naar keuze toe en roer voorzichtig door.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  • Verhit de olie in een ruime pan tot 180°C.
  • Vorm met ingevette lepels of een ijsschep bollen van het beslag.
  • Bak de oliebollen in porties in 5-8 minuten goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Bestrooi de oliebollen met poedersuiker voor een klassieke afwerking.

Wijnadvies:

Lekker met een glas bubbels zoals Prosecco of Champagne voor een feestelijke combinatie.

Voedingswaarden

Calories: 160 kcal | koolhydraten: 24 g | Protein: 3 g | Vet: 6 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Gebak
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter
Feestdagen etc Oud & Nieuw