Tropische Rujak met Fruit en Sambal

Een rustieke oude houten tafel met een kleurrijke kom tropische rujak, gevuld met stukjes appel, sinaasappel, grapefruit, komkommer en ananas, overgoten met een glanzende pittige sambalsaus. Een lepel ligt in de kom klaar om te serveren.

Tropische Rujak met Fruit en Sambal

Verfrissende tropische rujak met fruit en een pittige sambalsaus. Perfect als bijgerecht voor een rijstgerecht.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel Granny Smith
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • theelepel sambal oelek
  • 1 hand sinaasappel
  • 1 blikje ananasstukjes
  • ½ komkommer
  • ½ theelepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 rode grapefruit
  • zout

Instructies

  • Schil de grapefruit en sinaasappel dik met een scherp mes.
  • Snij het vruchtvlees tussen de vliezen uit en vang het sap op.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne plakjes.
  • Was de komkommer, halveer hem in de lengte en verwijder het zaad.
  • Snij de komkommer in schuine plakjes.
  • Laat de ananas uitlekken.
  • Meng in een grote kom de sambal, basterdsuiker, ketjap, citroensap en voeg het vruchtensap toe.
  • Breng op smaak met zout.
  • Roer totdat de basterdsuiker is opgelost.
  • Schep de vruchten erdoor.
  • Laat de rujak afgedekt in de koelkast ca.
  • 1 uur rusten.
  • Schep het af en toe om.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de rujak bij een pittig rijstgerecht voor de perfecte balans van smaken.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Fruit / Saus / Superfood / Vleesvervangers
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden