Vanille Mandarijnenmarmelade

Porties: 6 potten
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg mandarijnen clementines
  • 1 citroen
  • 1 kg geleisuiker
  • 1 vanillestokje

Instructies

  • Was de mandarijnen en citroen grondig.
  • Gebruik een dunschiller om brede repen schil van de mandarijnen en citroen te schaven.
  • Snijd de schilrepen vervolgens in fijne reepjes.
  • Kook de schilreepjes in een steelpan met 100 ml water gedurende 5 minuten op zacht vuur.
  • Voeg indien nodig extra water toe.
  • Pel de mandarijnen, halveer ze horizontaal en verwijder eventuele witte velletjes.
  • Meng de mandarijnenpartjes in een hoge pan met dikke bodem met de geleisuiker.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Voeg het vanillemerg, het opengesneden vanillestokje en de gekookte schilreepjes toe aan de pan.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het gedurende precies 4 minuten borrelend doorkoken, regelmatig roerend.
  • Schep eventueel schuim van de marmelade en verwijder het vanillestokje.
  • Schenk de hete marmelade tot aan de bovenrand in schone potten.
  • Sluit de potten direct af en zet ze gedurende 5 minuten ondersteboven.
  • Keer daarna de potten weer om en laat de marmelade volledig afkoelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Geniet van deze vanille mandarijnenmarmelade op vers brood, crackers of als topping voor desserts.

Bewaartip:

Bewaar de ongeopende marmelade op een koele, donkere plek. De marmelade blijft maximaal een jaar houdbaar.

Wijnadvies:

Deze vanille mandarijnenmarmelade past goed bij een frisse witte wijn, zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Broodbeleg / Fruit
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Vegetarisch