Varkenskarbonades met Mosterd-Biersaus
Sappige varkenskarbonades gebakken tot in de perfectie, geserveerd met een rijke en smaakvolle saus van grove mosterd en het Belgische trappistenbier Westmalle Dubbel.
Ingrediënten
- 1 eetlepel bieslook fijngehakt
- 75 gram boter
- 1 ½ deciliter kruidenbouillon
- 1 ½ eetlepel bloem
- 2 eetlepels grove mosterd
- versgemalen peper
- ½ deciliter slagroom
- 4 varkenskarbonades elk ± 175 gram
- 1 ½ deciliter Westmalle Dubbel
- zout
- kerriepoeder
Instructies
- Dep de varkenskarbonades droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout, versgemalen peper en kerriepoeder.
- Verhit de boter in een grote koekenpan.
- Wacht tot het schuim begint weg te trekken en bak de karbonades aan beide zijden bruin.
- Zet het vuur laag en bak de karbonades in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar.
- Houd ze daarna warm op een bord.
- Verwijder de helft van de bakboter uit de pan.
- Voeg de kruidenbouillon toe en roer goed tot een vrij gladde saus is ontstaan, waarbij de aanbaksels loskomen.
- Laat de saus 5 minuten zachtjes koken.
- Schenk de saus door een zeef in een andere pan en breng haar opnieuw aan de kook.
- Roer de grove mosterd door de hete saus.
- Schenk, onder voortdurend roeren, de Westmalle Dubbel bij de saus.
- Laat alles nog enkele minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed mengen.
- Voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe.
- Verwarm de slagroom in een apart pannetje (niet laten koken).
- Roer de warme slagroom vlak voor het serveren door de mosterd-biersaus.
- Leg de gebakken varkenskarbonades op voorverwarmde borden.
- Schep de mosterd-biersaus royaal naast de karbonades en bestrooi de saus met fijngehakte bieslook.
- Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Deze karbonades passen uitstekend bij allerlei soorten wintergroenten, zoals spruitjes, rodekool of stoofpeertjes. Serveer met gekookte aardappelen of een romige aardappelpuree. Een gekoeld glas Westmalle Dubbel (10-14°C) maakt de maaltijd compleet.
Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 40 g | Vet: 35 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 5 g