Varkenskarbonades met Mosterd-Biersaus

Gebakken varkenskarbonades geserveerd met een romige mosterdsaus op basis van Belgisch bier, gegarneerd met bieslook en omringd door ingrediënten op een houten tafel, zonder zichtbare tekstlabels.

Varkenskarbonades met Mosterd-Biersaus

Sappige varkenskarbonades gebakken tot in de perfectie, geserveerd met een rijke en smaakvolle saus van grove mosterd en het Belgische trappistenbier Westmalle Dubbel.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 9 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 75 gram boter
  • 1 ½ deciliter kruidenbouillon
  • 1 ½ eetlepel bloem
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • versgemalen peper
  • ½ deciliter slagroom
  • 4 varkenskarbonades elk ± 175 gram
  • 1 ½ deciliter Westmalle Dubbel
  • zout
  • kerriepoeder

Instructies

  • Dep de varkenskarbonades droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout, versgemalen peper en kerriepoeder.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan.
  • Wacht tot het schuim begint weg te trekken en bak de karbonades aan beide zijden bruin.
  • Zet het vuur laag en bak de karbonades in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar.
  • Houd ze daarna warm op een bord.
  • Verwijder de helft van de bakboter uit de pan.
  • Voeg de kruidenbouillon toe en roer goed tot een vrij gladde saus is ontstaan, waarbij de aanbaksels loskomen.
  • Laat de saus 5 minuten zachtjes koken.
  • Schenk de saus door een zeef in een andere pan en breng haar opnieuw aan de kook.
  • Roer de grove mosterd door de hete saus.
  • Schenk, onder voortdurend roeren, de Westmalle Dubbel bij de saus.
  • Laat alles nog enkele minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed mengen.
  • Voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe.
  • Verwarm de slagroom in een apart pannetje (niet laten koken).
  • Roer de warme slagroom vlak voor het serveren door de mosterd-biersaus.
  • Leg de gebakken varkenskarbonades op voorverwarmde borden.
  • Schep de mosterd-biersaus royaal naast de karbonades en bestrooi de saus met fijngehakte bieslook.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Deze karbonades passen uitstekend bij allerlei soorten wintergroenten, zoals spruitjes, rodekool of stoofpeertjes. Serveer met gekookte aardappelen of een romige aardappelpuree. Een gekoeld glas Westmalle Dubbel (10-14°C) maakt de maaltijd compleet.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 40 g | Vet: 35 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Saus / Varkensvlees
Land van herkomst België