Feestelijke Varkensrollade met Zonnige Sinaasappelsaus
Een sappige varkensrollade, perfect voor een feestelijke gelegenheid, overgoten met een heldere en smaakvolle zelfgemaakte sinaasappelsaus.
Ingrediënten
- 2 eetlepels bloem of maïzena voor glutenvrij
- 1 ½ dl bouillon controleer op glutenvrije variant
- 200 gram boter of plantaardige boter/olie
- 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
- 1 eetlepel fijne mosterd
- 2 schoongeboende sinaasappelen
- 1 ½ dl droge witte wijn
- 1 varkensrollade ca 1 kg
- 1 ½ dl vers geperst gezeefd sinaasappelsap
- zout naar smaak
Instructies
- Wrijf de varkensrollade royaal in met grof gemalen zwarte peper en geraspte sinaasappelschil.
- Verhit 150 gram boter (of plantaardige boter/olie) in een braadpan op middelhoog vuur.
- Braad de rollade rondom bruin aan.
- Temper de warmtebron, dek de pan af en laat de rollade in ongeveer 1 uur zachtjes gaar braden.
- Bedruip het vlees regelmatig met het braadvet.
- Haal de gare rollade uit de pan en leg deze op een snijplank om te rusten.
- Giet zoveel vet uit de pan dat er ongeveer 4 eetlepels overblijven.
- Roer de bloem (of maïzena) door het achtergebleven vet en laat dit even garen (zonder bruin te worden).
- Dit is de roux.
- Voeg de mosterd, droge witte wijn en bouillon geleidelijk toe aan de roux, al roerend, om klontjes te voorkomen.
- Schraap eventuele aanbaksels van de bodem van de pan en meng deze door de saus.
- Roer het verse sinaasappelsap door de saus en breng deze aan de kook.
- Laat de saus een paar minuten zachtjes doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
- Zeef de sinaasappelsaus door een fijne zeef om een gladde saus te krijgen.
- Breng de saus op smaak met zout.
- Snijd de schoongeboende sinaasappelen in dikke plakken.
- Verwarm de sinaasappelplakken in een klein beetje water in een aparte pan op laag vuur.
- Snijd de varkensrollade in dikke plakken.
- Leg de plakken dakpansgewijs op een serveerschaal en leg de warme sinaasappelplakken ernaast.
- Schenk een beetje van de sinaasappelsaus over het vlees en serveer de rest van de saus apart.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met aardappelpuree, geroosterde groenten of spruitjes.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een lichte zoetheid, zoals een halfdroge Riesling of een Viognier, past prachtig bij de sinaasappelsaus en het varkensvlees. Een lichte, kruidige rode wijn zoals een Pinot Noir kan ook een goede keuze zijn.
Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 50 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 15 g