Vegetarische Biryani
Ingrediënten
- 4 kopjes basmatirijst
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 1 grote tomaat gepelde
- enkele bloemkoolroosjes
- enkele teentjes knoflook
- een stukje verse gemberwortel
- 1 citroen
- saffraan
- 1 koffielepel mosterdzaad
- ½ koffielepel komijnzaad
- ½ koffielepel korianderpoeder
- enkele kruidnagels kaneelstokjes, kardemom
- enkele gedroogde chilipepers naar eigen smaak
- ghee geklaarde boter of arachide-olie (geen olijfolie)
- 1½ kop yoghurt
- een handvol groene erwten diepvries
- een handvol cashewnoten
eventueel
- korianderblaadjes verse
Instructies
- Snijd de uien in ringen snijden en bruin ze aan in de ghee.
- Voeg de knoflook,de geraspte gember en de kruiden toe en stoof hierin alle groenten halfgaar.
- Kook intussen de rijst (tot bijna gaar). Tracht die zo droog mogelijk te koken (ideaal gaat dit in een magnetron), zodat de rijst niet teveel opzwelt.
- Verdeel de rijst (houd 1/3 apart) en meng er de groenten met de saus door (verwijder de kaneelstokjes, kruidnagels en kardemom).
- Pers de citroen uit, los er de saffraan in op en meng dit door de apart gehouden rijst.
- Schik in een vuurvaste (vlakke) kom de eerste laag rijst (waarin zich de groenten bevinden) en verdeel de erwtjes en de stukjes tomaat erover.
- Breng daarna de tweede laag aan (het saffraanmengsel), schenk hierop een laag yoghurt en bestrooi die met de (verkruimelde) cashewnoten.
- Dek af met aluminiumfolie en het gerecht een half uurtje in de oven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Eventueel kunt u er bij het opdienen gehakte korianderblaadjes over strooien.