Veggie Volkorensandwich: Clubs met Sticky Tempeh
Zeg maar dag tegen de saaie boterham met kaas, want hier is de Veggie volkorensandwich die je lunchleven op zijn kop zet! Met knapperige, sticky tempeh en een pittige, crunchy koolsla (coleslaw) is dit een club die je niet wilt verlaten. Deze sandwich zit zo vol vezels en smaak dat je direct de energie krijgt voor de rest van de dag. Het is een vegetarische smaaksensatie die zelfs de grootste vleesliefhebber over de streep trekt.
Equipment
- Wok of grote koekenpan
- keukenpapier
- Grote mengkom
Ingrediënten
- 6 volkorenboterhammen
- 200 gram tempeh
- zonnebloemolie om in te frituren, Naar smaak
Voor de Sticky Saus
- ½ eetlepel sambal Naar smaak
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel ketjap manis
Voor de Spicy Koolsla
- ⅛ spitskool heel fijn gesneden
- 1 bosui fijn gesneden
- 1 bospeen fijn gesneden
- 1,5 eetlepel mayonaise
- 2 theelepels sriracha of sambal Naar smaak
- 1 theelepel sesamolie
Voor de Komkommerzuur
- 1 snackkomkommer heel fijn gesneden
- ½ eetlepel rijstazijn
- 1 snufje zout Naar smaak
Afwerking
- 2 theelepels geroosterd sesamzaad
Instructies
Tempeh bereiding
- Snij de tempeh in kleine stukjes van circa 1×3 cm.
- Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een wok en bak hierin de tempeh.
- Als de tempeh goudbruin en knapperig is, haal je het uit de olie en laat je het uitlekken op keukenpapier.
- Giet het grootste gedeelte van de olie uit de wok en bewaar het.
- Meng in een apart kommetje de suiker en ketjap door de sambal.
- Doe de tempeh terug in de wok met het sticky mengsel.
- Bak dit samen met de tempeh een paar minuten, zodat de tempeh karamelliseert en lekker plakkerig wordt.
Koolsla en Komkommerzuur
- Koolsla (Coleslaw): Snij de bosui, bospeen en spitskool heel fijn.
- Meng in een grote kom de sriracha, sesamolie en mayonaise er doorheen.
- Komkommerzuur: Snij vervolgens de snackkomkommer heel fijn en meng dit met de rijstazijn en een snufje zout.
- Rooster de volkorenboterhammen in een broodrooster.
Sandwich stapelen
- Stapel je Veggie volkorensandwich in drie lagen.
- Beleg een geroosterde volkorenboterham met een laagje koolsla en daarna met het sticky tempeh-mengsel.
- Daarop wat komkommerzuur en dan de volgende boterham erop.
- Doe daar weer een laag koolsla, sticky tempeh, komkommerzuur en top af met de laatste volkoren boterham.
- Steek er een gezellige prikker doorheen om de clubsandwich bij elkaar te houden en bestrooi met het geroosterde sesamzaad.
- Eet smakelijk!
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveersuggestie
Serveer de Veggie volkorensandwich met een handvol chips of een frisse groene salade. De sandwich is op zijn best als hij direct na bereiding geserveerd wordt, terwijl de tempeh nog warm en krokant is.
Wijnadvies
Deze Veggie volkorensandwich is een complex gerecht met veel elementen: zoet (ketjap, suiker), pittig (sambal, sriracha), fris (rijstazijn, komkommer) en vezelrijk brood. De beste match is een wijn die zowel de pittigheid kan temperen als de Oosterse zoetheid kan complimenteren. Ga voor een witte wijn met restzoet, zoals een lichte Riesling uit Duitsland. De lichte zoetheid en hoge zuren snijden door de mayonaise en sriracha heen, terwijl de frisse tonen de komkommer oppikken. Alternatief: een frisse, lichte Rosé uit de Provence.
Voedingswaarden
Calories: 650 kcal | koolhydraten: 70 g | Protein: 30 g | Vet: 30 g | Zout: 12 g | Sugar: 1.5 g