Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Gouden Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling, rozijnen en sinaasappelrasp, geserveerd op een gekleurd bord op een rustieke houten tafel met paasdecoratie

Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Deze Venetiaanse paasbroodjeskrans met noten, rozijnen en likeur is een feestelijk en geurend brood voor de paastafel. Zoet, zacht en kruidig.
Porties: 6
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor het brood:

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 140 g suiker
  • 4 eetlepels lauwwarme melk
  • 500 g bloem gezeefd
  • 75 g boter
  • Geraspte schil van 1 citroen

Voor de vulling:

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1,5 eetlepels broodkruim of paneermeel
  • 100 g rozijnen
  • 225 g fijngehakte noten hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of amandelen
  • 2,5 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels Amaretto di Saronno
  • 40 g oranjesnippers

Voor de afwerking:

  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • Meng gist, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel bloem en 15 g suiker in een kommetje en laat 10 minuten staan op een warme plek.
  • Klop in een kom het ei, de eidooier, 2 eetlepels melk en 125 g suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem en het zout toe.
  • Roer het gistmengsel, de citroenschil, vanillesuiker en boter erdoor.
  • Kneed het deeg 4–5 minuten stevig tot een elastische bal.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 30 cm.
  • Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de randen 2,5 cm vrij.
  • Rol het deeg op, verdeel het in 6 stukken en vorm er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes in een kransvorm op een ingevette bakplaat.
  • Laat nogmaals 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei.
  • Bak 15 minuten op 200 °C, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C en bak nog 20 minuten.
  • Laat afkoelen op de bakplaat en serveer.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer lauwwarm met een beetje roomboter of poedersuiker, perfect bij een paasbrunch of koffiemoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Vin Santo of Amaretto versterkt de amandel- en citrusaroma’s in dit brood.

Voedingswaarden

Calories: 432 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 9 g | Vet: 21 g | Zout: 5 g | Sugar: 22 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Dessert - Nagerecht / Gebak / Noten / Zuidvruchten
Land van herkomst Italië
Jaargetijde: Lente
Feestdagen etc Pasen