Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen
Deze Venetiaanse paasbroodjeskrans met noten, rozijnen en likeur is een feestelijk en geurend brood voor de paastafel. Zoet, zacht en kruidig.
Equipment
- Bakplaat (ingevet)
- plasticfolie
Ingrediënten
Voor het brood:
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 theelepel zout
- 1 zakje droge gist 7 g
- 1 zakje vanillesuiker
- 140 g suiker
- 4 eetlepels lauwwarme melk
- 500 g bloem gezeefd
- 75 g boter
- Geraspte schil van 1 citroen
Voor de vulling:
- 1 citroen geraspte schil
- 1 eetlepel abrikozenjam
- 1,5 eetlepels broodkruim of paneermeel
- 100 g rozijnen
- 225 g fijngehakte noten hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of amandelen
- 2,5 theelepels kaneel
- 4 eetlepels Amaretto di Saronno
- 40 g oranjesnippers
Voor de afwerking:
- 1 losgeklopt ei
Instructies
- Meng gist, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel bloem en 15 g suiker in een kommetje en laat 10 minuten staan op een warme plek.
- Klop in een kom het ei, de eidooier, 2 eetlepels melk en 125 g suiker tot een luchtig mengsel.
- Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem en het zout toe.
- Roer het gistmengsel, de citroenschil, vanillesuiker en boter erdoor.
- Kneed het deeg 4–5 minuten stevig tot een elastische bal.
- Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
- Druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 30 cm.
- Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de randen 2,5 cm vrij.
- Rol het deeg op, verdeel het in 6 stukken en vorm er bolletjes van.
- Leg de bolletjes in een kransvorm op een ingevette bakplaat.
- Laat nogmaals 1 uur rijzen onder een doek.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei.
- Bak 15 minuten op 200 °C, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C en bak nog 20 minuten.
- Laat afkoelen op de bakplaat en serveer.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer lauwwarm met een beetje roomboter of poedersuiker, perfect bij een paasbrunch of koffiemoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Vin Santo of Amaretto versterkt de amandel- en citrusaroma’s in dit brood.
Voedingswaarden
Calories: 432 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 9 g | Vet: 21 g | Zout: 5 g | Sugar: 22 g