Vispastei

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 10 grote garnalen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 g tongschar- of wijtingfilet
  • 2 eiwitten
  • 2 dl crème fraîche
  • Zout peper
  • 40 g boter
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 150 g champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
  • ½ dl cognac of madeira
  • 1 eidooier

Instructies

  • Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
  • Besprenkel met citroensap en laat 30 minuten intrekken.
  • Pureer de tongscharfilet en voeg in delen eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
  • Bak in boter de fijngehakte sjalotjes 5 minuten, voeg dan de champignons toe en bak nog 10 minuten.
  • Voeg tot slot de peterselie toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap met een doorsnede van 34 cm, en 4 plakjes tot een ronde lap met een doorsnede van 28 cm.
  • Bekleed de taartvorm met de grote lap deeg.
  • Meng de uitgelekte garnalen en kabeljauw.
  • Vul de vorm met de helft van het champignonmengsel, een derde van de vismousse, de helft van de garnalen/kabeljauw, herhaal dit een keer en eindig met de vismousse.
  • Schenk de cognac erover.
  • Bedek met de kleinere lap deeg, plak de randen met water op elkaar.
  • Snijd visjes uit de restjes deeg en plak ze op de deksel.
  • Maak in het midden van de deksel een gaatje en zet er een opgerold stukje aluminiumfolie in.
  • Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de deksel ermee.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 1 uur.
  • Serveer (lauw)warm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Idee: Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.
Wijnadvies:
Een goede begeleider voor deze vispastei is de chardonnay Trentino van het huis Mezzacorona
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Voorgerechten
Feestdagen etc Kerst