Recept afdrukken
No ratings yet

Vispastei

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 6
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 10 grote garnalen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 g tongschar- of wijtingfilet
  • 2 eiwitten
  • 2 dl crème fraîche
  • Zout peper
  • 40 g boter
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 150 g champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
  • ½ dl cognac of madeira
  • 1 eidooier

Instructies

  • Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
  • Besprenkel met citroensap en laat 30 minuten intrekken.
  • Pureer de tongscharfilet en voeg in delen eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
  • Bak in boter de fijngehakte sjalotjes 5 minuten, voeg dan de champignons toe en bak nog 10 minuten.
  • Voeg tot slot de peterselie toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap met een doorsnede van 34 cm, en 4 plakjes tot een ronde lap met een doorsnede van 28 cm.
  • Bekleed de taartvorm met de grote lap deeg.
  • Meng de uitgelekte garnalen en kabeljauw.
  • Vul de vorm met de helft van het champignonmengsel, een derde van de vismousse, de helft van de garnalen/kabeljauw, herhaal dit een keer en eindig met de vismousse.
  • Schenk de cognac erover.
  • Bedek met de kleinere lap deeg, plak de randen met water op elkaar.
  • Snijd visjes uit de restjes deeg en plak ze op de deksel.
  • Maak in het midden van de deksel een gaatje en zet er een opgerold stukje aluminiumfolie in.
  • Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de deksel ermee.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 1 uur.
  • Serveer (lauw)warm.

Notities

Idee: Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.
Wijnadvies:
Een goede begeleider voor deze vispastei is de chardonnay Trentino van het huis Mezzacorona

Recept afdrukken
No ratings yet

Omgekeerde ananastaart met kokos

Omgekeerde ananastaart met kokos
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Porties: 10 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g kokos geraspte
  • 1 kleine ananas verse / of 8 verse plakken
  • 200 g suiker fijne
  • 150 g boter zacht
  • 3 eieren
  • 4 el ananasjam
  • 150 g bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°c
  • Rooster de kokos in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat de kokos op een bord afkoelen.
  • Snijd de ananas in plakken van 1½ cm dik.
  • Snijd de schil met harde kroontjes weg.
  • Halveer de plakken en snijd ook het harde binnenstuk weg.
  • Strooi 50 g suiker over de bodem van de dik ingevette vorm.
  • Leg de plakken ananas dicht tegen elkaar aan als een bloem in de vorm.
  • Snijd de overgebleven plakken in stukken en leg ze langs de buitenrand.
  • Klop in een kom de boter met een snufje zout en de rest van de suiker met de handmixer tot een romige massa.
  • Voeg de eieren toe en klop tot de massa weer romig wordt.
  • Klop dan achtereenvolgens de ananasjam, kokos en bloem door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de ananas en strijk de bovenkant glad.
  • Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  • Leg direct uit de oven een platte schaal op de vorm en keer de taart op de schaal. Laat de taart afkoelen.

Notities

Deze taart is ook lekker als dessert.
Serveer de taart dan lauwwarm en geef er een bolletje slagroomijs bij.
Let op: verse ananas en zuivel gaan niet samen en gelatine levert geen resultaat; tenzij ananas eerst wordt geblancheerd.
Een hele ananas bewaren?
Niet in de koelkast!

Recept afdrukken
No ratings yet

Röstitaart met paprika en chorizo

Aller Hande 1996
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 4 uien
  • 1 rode paprika
  • 200 g chorizo plakjes,
  • 1 eetlepel olie
  • 1 zak rail 600 g, diepvries, Aviko,
  • 2 eieren
  • zout
  • zwarte peper versgemalen
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Paprika wassen, schoonmaken en kleinsnijden.
  • Chorizo in reepjes snijden.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In (braad)pan olie verhitten en ui, paprika en chorizo 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Rösti toevoegen en 10 minuten meebakken, af en toe omscheppen.
  • Intussen eieren loskloppen met zout en peper.
  • Vorm invetten.
  • Ei door röstimengsel scheppen.
  • Röstimengsel overdoen in vorm en in midden van oven in 10 min gaar en bruin bakken.

Notities

Serveren met sperziebonen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Clafoutis Limousin

kersengebak
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 6

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kersen vers ontpit of uit pot
  • 2 ½ dl melk
  • 75 g bloem
  • 3 eieren M
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • poedersuiker
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 190 °C.
  • Taartvorm invetten met boter.
  • Kersen over bodem van taartvorm verdelen (kersen uit pot eerst goed laten uitlekken).
  • In kom melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en snufje zout tot luchtig beslag kloppen.
  • Beslag over kersen schenken en schaal in midden van oven schuiven.
  • Clafoutis in 40 à 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Vorm uit oven halen en clafoutis bestrooien met poedersuiker.
  • Warm serveren.

Notities

U kunt de clafoutis met verschillende soorten fruit maken, bijvoorbeeld met abrikozen, perziken uit blik of met verse frambozen of bramen.