Vispastei
Porties: 6
Equipment
- lage taartvorm of springvorm (Ø28 cm), ingevet
Ingrediënten
- 10 grote garnalen
- 1 eetlepel citroensap
- 400 g tongschar- of wijtingfilet
- 2 eiwitten
- 2 dl crème fraîche
- Zout peper
- 40 g boter
- 4 sjalotten fijngehakt
- 150 g champignons fijngehakt
- 4 eetlepels peterselie fijngehakt
- 450 g bladerdeeg 10 plakjes
- 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
- ½ dl cognac of madeira
- 1 eidooier
Instructies
- Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
- Besprenkel met citroensap en laat 30 minuten intrekken.
- Pureer de tongscharfilet en voeg in delen eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
- Bak in boter de fijngehakte sjalotjes 5 minuten, voeg dan de champignons toe en bak nog 10 minuten.
- Voeg tot slot de peterselie toe.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap met een doorsnede van 34 cm, en 4 plakjes tot een ronde lap met een doorsnede van 28 cm.
- Bekleed de taartvorm met de grote lap deeg.
- Meng de uitgelekte garnalen en kabeljauw.
- Vul de vorm met de helft van het champignonmengsel, een derde van de vismousse, de helft van de garnalen/kabeljauw, herhaal dit een keer en eindig met de vismousse.
- Schenk de cognac erover.
- Bedek met de kleinere lap deeg, plak de randen met water op elkaar.
- Snijd visjes uit de restjes deeg en plak ze op de deksel.
- Maak in het midden van de deksel een gaatje en zet er een opgerold stukje aluminiumfolie in.
- Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de deksel ermee.
- Bak in het midden van de oven gedurende 1 uur.
- Serveer (lauw)warm.
Notities
Idee: Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.
Wijnadvies:
Een goede begeleider voor deze vispastei is de chardonnay Trentino van het huis Mezzacorona
Een goede begeleider voor deze vispastei is de chardonnay Trentino van het huis Mezzacorona