Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
Besprenkel met citroensap en laat 30 minuten intrekken.
Pureer de tongscharfilet en voeg in delen eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
Bak in boter de fijngehakte sjalotjes 5 minuten, voeg dan de champignons toe en bak nog 10 minuten.
Voeg tot slot de peterselie toe.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap met een doorsnede van 34 cm, en 4 plakjes tot een ronde lap met een doorsnede van 28 cm.
Bekleed de taartvorm met de grote lap deeg.
Meng de uitgelekte garnalen en kabeljauw.
Vul de vorm met de helft van het champignonmengsel, een derde van de vismousse, de helft van de garnalen/kabeljauw, herhaal dit een keer en eindig met de vismousse.
Schenk de cognac erover.
Bedek met de kleinere lap deeg, plak de randen met water op elkaar.
Snijd visjes uit de restjes deeg en plak ze op de deksel.
Maak in het midden van de deksel een gaatje en zet er een opgerold stukje aluminiumfolie in.
Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de deksel ermee.
Bak in het midden van de oven gedurende 1 uur.
Serveer (lauw)warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Idee: Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.Wijnadvies:
Een goede begeleider voor deze vispastei is de chardonnay Trentino van het huis Mezzacorona