Walnotenkoek met honing en amandelbodem

Walnotenkoek met honing en amandelbodem

Een knapperige koekbodem met een smeuïge bovenlaag van walnoten, honing en boter: deze Marokkaanse walnotenplaatkoek is een ware traktatie bij de thee.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 40 gram suiker
  • 50 gram gemalen amandelen met schil
  • 65 gram boter voor deeg
  • 75 gram boter voor bovenlaag
  • 90 gram suiker voor bovenlaag
  • 100 gram gebroken walnoten
  • 110 gram meel
  • 2 eetlepels honing
  • ½ ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Meng 65 gram boter met 40 gram suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg het halve ei toe en meng goed.
  • Meng de gemalen amandelen met het meel.
  • Voeg het amandel-meelmengsel beetje bij beetje toe aan het botermengsel.
  • Kneed het geheel kort tot een samenhangend deeg.
  • Bekleed een bakblik van ca.
  • 20 x 24 cm met bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek die precies op het bakpapier past.
  • Leg het deeg met het bakpapier in het bakblik.
  • Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.
  • Smelt ondertussen 75 gram boter, 90 gram suiker en 2 eetlepels honing in een pannetje op laag vuur.
  • Roer tot de suiker is opgelost en haal dan van het vuur.
  • Voeg de gebroken walnoten toe en roer voorzichtig door.
  • Haal het bakblik na 10 minuten uit de oven.
  • Giet het walnotenmengsel voorzichtig over de deegbodem en verdeel gelijkmatig met een lepel, laat de randjes vrij.
  • Zet de plaatkoek terug in de oven en bak nog 25 minuten.
  • Laat de koek afkoelen in het bakblik.
  • Snijd de koek met een pizzasnijder in stukjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de stukjes walnotenplaatkoek bij een kopje muntthee of Arabische koffie.
Wijnadvies:

Deze zoete koek combineert goed met een dessertwijn zoals Muscat of een licht gekoelde tawny port.

Voedingswaarden

Calories: 435 kcal | koolhydraten: 33 g | Protein: 5 g | Vet: 32 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek / Marinade / Noten / Taart
Land van herkomst Marokko
Jaargetijde: Alle Jaargetijden