Walnotenkoek met honing en amandelbodem
Een knapperige koekbodem met een smeuïge bovenlaag van walnoten, honing en boter: deze Marokkaanse walnotenplaatkoek is een ware traktatie bij de thee.
Equipment
- Keukenmes
- Pannetje
Ingrediënten
- 40 gram suiker
- 50 gram gemalen amandelen met schil
- 65 gram boter voor deeg
- 75 gram boter voor bovenlaag
- 90 gram suiker voor bovenlaag
- 100 gram gebroken walnoten
- 110 gram meel
- 2 eetlepels honing
- ½ ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Meng 65 gram boter met 40 gram suiker tot een romig mengsel.
- Voeg het halve ei toe en meng goed.
- Meng de gemalen amandelen met het meel.
- Voeg het amandel-meelmengsel beetje bij beetje toe aan het botermengsel.
- Kneed het geheel kort tot een samenhangend deeg.
- Bekleed een bakblik van ca.
- 20 x 24 cm met bakpapier.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek die precies op het bakpapier past.
- Leg het deeg met het bakpapier in het bakblik.
- Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.
- Smelt ondertussen 75 gram boter, 90 gram suiker en 2 eetlepels honing in een pannetje op laag vuur.
- Roer tot de suiker is opgelost en haal dan van het vuur.
- Voeg de gebroken walnoten toe en roer voorzichtig door.
- Haal het bakblik na 10 minuten uit de oven.
- Giet het walnotenmengsel voorzichtig over de deegbodem en verdeel gelijkmatig met een lepel, laat de randjes vrij.
- Zet de plaatkoek terug in de oven en bak nog 25 minuten.
- Laat de koek afkoelen in het bakblik.
- Snijd de koek met een pizzasnijder in stukjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de stukjes walnotenplaatkoek bij een kopje muntthee of Arabische koffie. Wijnadvies:
Deze zoete koek combineert goed met een dessertwijn zoals Muscat of een licht gekoelde tawny port.
Serveer de stukjes walnotenplaatkoek bij een kopje muntthee of Arabische koffie. Wijnadvies:
Deze zoete koek combineert goed met een dessertwijn zoals Muscat of een licht gekoelde tawny port.
Voedingswaarden
Calories: 435 kcal | koolhydraten: 33 g | Protein: 5 g | Vet: 32 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 25 g