Een knapperige koekbodem met een smeuïge bovenlaag van walnoten, honing en boter: deze Marokkaanse walnotenplaatkoek is een ware traktatie bij de thee.
Meng 65 gram boter met 40 gram suiker tot een romig mengsel.
Voeg het halve ei toe en meng goed.
Meng de gemalen amandelen met het meel.
Voeg het amandel-meelmengsel beetje bij beetje toe aan het botermengsel.
Kneed het geheel kort tot een samenhangend deeg.
Bekleed een bakblik van ca.
20 x 24 cm met bakpapier.
Rol het deeg uit tot een rechthoek die precies op het bakpapier past.
Leg het deeg met het bakpapier in het bakblik.
Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.
Smelt ondertussen 75 gram boter, 90 gram suiker en 2 eetlepels honing in een pannetje op laag vuur.
Roer tot de suiker is opgelost en haal dan van het vuur.
Voeg de gebroken walnoten toe en roer voorzichtig door.
Haal het bakblik na 10 minuten uit de oven.
Giet het walnotenmengsel voorzichtig over de deegbodem en verdeel gelijkmatig met een lepel, laat de randjes vrij.
Zet de plaatkoek terug in de oven en bak nog 25 minuten.
Laat de koek afkoelen in het bakblik.
Snijd de koek met een pizzasnijder in stukjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Serveer de stukjes walnotenplaatkoek bij een kopje muntthee of Arabische koffie.Wijnadvies: Deze zoete koek combineert goed met een dessertwijn zoals Muscat of een licht gekoelde tawny port.