Waterzooi met tarbot en romige groentesaus
Een klassieke Belgische waterzooi met tarbot, gestoofde groenten en een romige saus, geserveerd met gekookte aardappelen.
Ingrediënten
- 1,2 kg tarbot
- Voor de court-bouillon:
- 1 liter water
- 1 ui in schijfjes
- 1 wortel in schijfjes
- 1 tak selderij
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- Peper en zout
- Voor het garnituur:
- 2 wortels
- 1 preiwit
- 30 g boter
- 25 g meel
- 1 eierdooier
- 50 g room
- Citroensap
- Peper en zout
Instructies
- Breng het water met de ui, wortel, selderij, kruidenbosje, peper en zout aan de kook.
- Laat 20 minuten trekken.
- Pocheer de schoongemaakte tarbotmoten in de court-bouillon gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte.
- Snijd de wortels en prei in dunne reepjes (julienne).
- Stoof ze 10 minuten zachtjes in boter zonder te laten kleuren.
- Voeg indien nodig een beetje court-bouillon toe en roer het meel erdoor.
- Giet 3 dl gezeefde court-bouillon erbij met een scheutje citroensap en breng aan de kook.
- Bind de saus met de eidooier en room en breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de tarbotmoten toe en verwarm ze kort in de saus zonder te koken.
- Serveer met gekookte aardappelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met vers gehakte peterselie en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge maar fruitige witte wijn zoals Traminer of een Moezelwijn past perfect bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 36 g | Vet: 12 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 4 g