Waterzooi met tarbot en romige groentesaus

Een kom Waterzooi met tarbot in een romige, lichte bouillon, geserveerd met julienne gesneden wortel en prei, gegarneerd met verse peterselie. Ernaast liggen gekookte aardappelen. De rustieke houten tafel en zachte natuurlijke belichting zorgen voor een warme en uitnodigende sfeer.

Waterzooi met tarbot en romige groentesaus

Een klassieke Belgische waterzooi met tarbot, gestoofde groenten en een romige saus, geserveerd met gekookte aardappelen.
Porties: 6
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1,2 kg tarbot
  • Voor de court-bouillon:
  • 1 liter water
  • 1 ui in schijfjes
  • 1 wortel in schijfjes
  • 1 tak selderij
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • Peper en zout
  • Voor het garnituur:
  • 2 wortels
  • 1 preiwit
  • 30 g boter
  • 25 g meel
  • 1 eierdooier
  • 50 g room
  • Citroensap
  • Peper en zout

Instructies

  • Breng het water met de ui, wortel, selderij, kruidenbosje, peper en zout aan de kook.
  • Laat 20 minuten trekken.
  • Pocheer de schoongemaakte tarbotmoten in de court-bouillon gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte.
  • Snijd de wortels en prei in dunne reepjes (julienne).
  • Stoof ze 10 minuten zachtjes in boter zonder te laten kleuren.
  • Voeg indien nodig een beetje court-bouillon toe en roer het meel erdoor.
  • Giet 3 dl gezeefde court-bouillon erbij met een scheutje citroensap en breng aan de kook.
  • Bind de saus met de eidooier en room en breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de tarbotmoten toe en verwarm ze kort in de saus zonder te koken.
  • Serveer met gekookte aardappelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met vers gehakte peterselie en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge maar fruitige witte wijn zoals Traminer of een Moezelwijn past perfect bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 36 g | Vet: 12 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Saus / Vis
Land van herkomst België
Jaargetijde: Alle Jaargetijden