Westfriese Witlofstamppot uit de Oven

Westfriese Witlofstamppot uit de Oven

Westfriese Witlofstamppot uit de Oven

Een romige Westfriese stamppot met witlof, crème fraîche en kaas, gegratineerd in de oven met een krokante korst van oud witbrood.
Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen Bintjes
  • 1 kg witlof
  • 1 dl crème fraîche
  • 50 g geraspte kaas
  • 50 g boter
  • 50 g oud witbrood verkruimeld
  • Peterselie fijngehakt
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • Snufje nootmuskaat

Instructies

  • Schil de aardappelen, kook ze gaar en druk ze door een pureeknijper of stamp ze fijn.
  • Snijd het witlof in stukjes en verwijder de harde kern als je een minder bittere smaak wilt.
  • Verhit de boter in een pan en fruit het witlof glazig.
  • Voeg de crème fraîche toe en laat het witlof met een deksel op de pan 5 minuten stoven.
  • Meng het gestoofde witlof door de aardappelpuree.
  • Hak de peterselie fijn en roer deze door de stamppot.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Maal het oude witbrood fijn in de keukenmachine.
  • Schep de stamppot in een ingevette ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en het verkruimelde brood.
  • Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C (als de stamppot nog warm is, anders iets langer).

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een mosterddressing voor extra smaakbalans.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige en hartige smaken van dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 14 g | Vet: 24 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Stoofpot
Land van herkomst Friesland / Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter