Westfriese Witlofstamppot uit de Oven
Een romige Westfriese stamppot met witlof, crème fraîche en kaas, gegratineerd in de oven met een krokante korst van oud witbrood.
Equipment
- ruime pan
- Pureeknijper of aardappelstamper
Ingrediënten
- 500 g aardappelen Bintjes
- 1 kg witlof
- 1 dl crème fraîche
- 50 g geraspte kaas
- 50 g boter
- 50 g oud witbrood verkruimeld
- Peterselie fijngehakt
- Snufje zout
- Snufje peper
- Snufje nootmuskaat
Instructies
- Schil de aardappelen, kook ze gaar en druk ze door een pureeknijper of stamp ze fijn.
- Snijd het witlof in stukjes en verwijder de harde kern als je een minder bittere smaak wilt.
- Verhit de boter in een pan en fruit het witlof glazig.
- Voeg de crème fraîche toe en laat het witlof met een deksel op de pan 5 minuten stoven.
- Meng het gestoofde witlof door de aardappelpuree.
- Hak de peterselie fijn en roer deze door de stamppot.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Maal het oude witbrood fijn in de keukenmachine.
- Schep de stamppot in een ingevette ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en het verkruimelde brood.
- Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C (als de stamppot nog warm is, anders iets langer).
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een mosterddressing voor extra smaakbalans.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige en hartige smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 14 g | Vet: 24 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 6 g