Acht keer nieuwjaarsontbijt buffet uit Scandinavië
Instructies
1
- Flûte met half versgeperst grapefruitsap, half droge bruisende champagne of champenoise.
2
- Soepballetjes van rundergehakt met peterselie, fijngehakte rode paprika, wat citroenrasp, snuf cayennepeper, zout en peper, paneermeel en ei in heldere ossenstaartsoep (2 blikjes, gezeefd en aangevuld met 1 pot runderfond).
3
- Giet een marinade van 1/2 dl sherry en 2 eetlepels wijnazijn over 6 haringen in stukjes. Meng met 1/2 gesnipperde paprika, 100 gr gesnipperde sjalot, zout, 4 eetlepels dille, een bekertje crème fraîche, 3 eetlepels slagroom en een snuf cayennepeper. Serveer er zuurdesembrood bij.
4
- Meng van 12 halve hardgekookte eieren de dooiers met 100 gr luchtig geklopte boter, 75 gr zalm uit blik, 1 theelepel tomatenpuree, wat zout en peper. Spuit de eiholten vol.
5
- Doe een bakje wortel-selleriesalade, 2 (met schil) gesnipperde appels, 50 gr geroosterd amandelschaafsel, 150 gr gerookte zalmsnippers, 2 eetlepels zure room en 1 eetlepel mierikswortelpuree in ijsslabladeren.
6
- Bak flensjes van flensjesbeslag voor 12 flensjes met een pakje gemengde kruiden (diepvries), 100 gr fijngesneden ham en fijngehakt sjalotje.
- Bestrijk elk tweede flensje met roomkaas en leg ze op elkaar.
7
- Maak een cake van 125 gr boter, 200 gr suiker, 3 eieren, 175 gr gezeefde bloem, 1theelepel citroenrasp, 2 theelepels gemalen kardemom, 100 gr rozijnen, 50 gr gekonfijte sinaasappelschil en 2 dl zure room. Bak de cake Bij 175°C 50 minuten.
8
- Klop 2 dl slagroom stijf, meng die met een geklopt mengsel van 4 dl yoghurt en 2 pakjes yoghurtbavarois 'citroen'.
- Schep dit in hoge glazen, laat het stijf worden en schep er een gelei over van een zakje taartgeleipoeder en 1 blik vossebessen op vocht.