Gehaktballetjes in pittige satésaus

Dit gerecht is geschikt als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, als lunchgerechtje, als tussendoortje en als partysnack (in dit geval de gehaktballetjes iets kleiner maken)
recept van W.teunis - 50plusser.nl
Porties: 4 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • Peper en zout naar smaak
  • Kardemom komijn of andere Oosterse kruiden (naar keuze)
  • Sambal oelek hoeveelheid naar smaak
  • Pikante ketjap een flinke scheut
  • Gemberpoeder of verse gember
  • Klontje boter of margarine
  • Flinke scheut olijfolie
  • 1 verpakking kant-en-klare satésaus
  • Gebakken uitjes voor garnering

Instructies

  • Kruid het rundergehakt met peper, zout en andere Oosterse kruiden naar keuze.
  • Draai hiervan kleine gehaktballetjes van ongeveer 2½ cm.
  • Verhit een combinatie van boter en olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de gehaktballetjes rondom bruin op middelhoog vuur.
  • Laat ze vervolgens op laag vuur 15 minuten door garen met de deksel op de pan, of draai ze af en toe om.
  • Bereid ondertussen de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg sambal, gemberpoeder of verse gemberrasp, pikante ketjap en eventueel gebakken en gesneden sjalotjes toe aan de saus.
  • Roer alles goed door elkaar en laat het doorwarmen.
  • Schep de gehaktballetjes in een schaal, giet de satésaus erover en garneer met gebakken uitjes.

Serveertips:

  • Serveer deze gehaktballetjes met pittige satésaus als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel, als snack tijdens feestjes (maak de balletjes dan iets kleiner) of zelfs als onderdeel van een lunchgerecht.
  • De pittige satésaus smaakt ook geweldig bij versgebakken aardappeltjes of frietjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

De satésaus is ook erg lekker bij vers gebakken aardappeltjes of frieten
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Rundvlees / Vlees
Land van herkomst Indonesië