Gelderse Stimp-Stamp met Andijvie en Uitgebakken Spek

Gelderse stimp-stamp

Deze traditionele Gelderse stimp-stamp met andijvie en uitgebakken spek is een heerlijke stamppot uit de Betuwe, perfect voor zowel de zomer als de winter.
Porties: 4
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • 3 dl melk
  • 500 g andijvie
  • 350 g mager spek in dobbelsteentjes

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout gaar en bereid hiervan met de melk een gladde aardappelpuree.
  • Was de andijvie enkele malen en snijd hem fijn.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak deze uit in een koekenpan totdat ze knapperig zijn.
  • Roer de fijngesneden en goed uitgelekte andijvie door de aardappelpuree en voeg wat spekvet toe voor extra smaak.
  • Serveer de stimp-stamp met het uitgebakken spek erbovenop.
  • Eventueel kan een scheutje azijn aan de stamppot worden toegevoegd voor extra frisheid.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling. De fruitige tonen passen goed bij het zoute spek en de romige aardappelpuree.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 20 g | Vet: 30 g | Zout: 1.8 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Gelderland / Nederland
Extra aanwijzing Herfst / Lente / Winter / Zomer