Geurige visbouillon
voor ca 1 liter
Ingrediënten
- 2 takjes bladselderij
- 1 prei het wit er van
- 1 ui
- een klontje boter
- 500 gram afval van platvis graten en koppen
- 1 dl witte wijn
- 10 peperbolletjes
- 1 kruidenbuiltje peterselie, tijm en laurier
- zout
Instructies
- Maak de selderijtakjes en het preiwit schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Smelt de boter 1½ minuut in een schaal van minstens 1½ liter inhoud op de ontdooistand (± 30%).
- Voeg de groentestukjes toe en laat ze, afgedekt, op de sudderstand (= ± 30% vermogen) 4 minuten stoven.
- Was de visgraten zorgvuldig en leg ze op de groenten.
- Voeg er 1 liter water, de witte wijn, de peperbolletjes, het kruidenbuiltje en wat zout aan toe, breng de bouillon in ± 12 minuten op de hoogste stand aan de kook en laat hem dan, afgedekt, op de ontdooistand (±30%) nog 30 minuten verder trekken.
- Giet de bouillon door een zeef en laat hem afkoelen.
- Dep het vet met een stukje keukenpapier weg en verdeel de bouillon in porties, klaar voor gebruik of om in te vriezen.