Gravad lax gemarineerd in dille

AllerHande december 2001
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 Schotse zalmhaasjes à 200 g of zalmfilets
  • 1 zakje dille verse 15 g
  • 1 theelepel witte peperkorrels
  • 1 eetlepel(s) zeezout Grof
  • eetlepel(s) suiker
  • 1 eetlepel(s) mosterd
  • 1 eetlepel(s) witte-wijnazijn
  • 3 eetlepel(s) zonnebloemolie

Instructies

  • Zalm controleren op graatjes.
  • Van dille 2 à 3 takjes bewaren, rest grof hakken.
  • Peperkorrels (in vijzel of met bolle kant van lepel) fijnstampen.
  • In kommetje zout, peper en 1 eetlepel suiker mengen.
  • Zalm aan één kant bestrooien met dille en vervolgens met zoutmengsel.
  • Eén stuk zalm met dillekant naar boven in diepe kom leggen.
  • Andere stuk zalm met dillekant naar beneden erop leggen.
  • Vis afdekken met folie. Bord met zwaar gewicht, bijvoorbeeld stenen of conservenblikken (ca. 1½ kg) erop zetten.
  • Schaal max. 3 dagen in koelkast plaatsen.
  • Vis elke 12 uur keren en vrijgekomen vocht erover scheppen.
  • Rest van dille heel fijn hakken.
  • In kom mosterd, rest van suiker, azijn, olie en dille tot sausje kloppen.
  • Zalm droogdeppen met keukenpapier en met scherp mes in dunne plakken snijden.
  • Zalm op vier borden uitspreiden en saus erover druppelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveren met (saffraan)broodjes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Voorgerechten / Zalm
Land van herkomst Zweden