sushi

Sushi van Astrid Veltman v2

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gram rijst
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 30-40 gram suiker
  • 5 gram zout
  • rauwe zeer verse vis (zoals zalm, tonijn en tarbot)
  • gekookte grote garnalen
  • wasabi mierikswortelpasta
  • zalmeitjes
  • nori gedroogd zeewier
  • komkommer
  • lichte Japanse sojasaus
  • beni shoga ingelegde gember

Instructies

  • Breng de rijst met 480 ml koud water aan de kook en laat dit 8-12 minuten
  • koken.
  • Spreid de rijst op een groot bord uit en laat hem iets afkoelen.
  • Breng de rijstazijn met de suiker en het zout aan de kook en laat het
  • afkoelen.
  • Sprenkel het azijnmengsel over de rijst en verwerk de rijst voor de sushi
  • lauw.
  • Snijd voor de handgevormde sushi (nigiri-sushi) de vis in zeer dunne
  • plakjes.
  • Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm aan de rugzijde.
  • Bevochtig de handen met een mengsel van water en azijn, neem een plakje
  • vis of een garnaal in de linkerhand en strijk op de vis een klein beetje
  • wasabi.
  • Leg een plukje rijst (15-20 gr) op de vis en druk de rijst met behulp van de
  • vingers van de rechterhand regelmatig en tot een ovaal aan.
  • Draai de sushi om en leg hem op een schaal.
  • Sushi met zalmeitjes: vorm 20 gr rijst tot een ovaal en wikkel om de rijst
  • een dun reepje nori.
  • Snijd een stukje komkommer tot een dun waaiertje.
  • Leg op de rijst komkommerwaaiertjes en zalmeitjes.
  • Snijd voor de opgerolde sushi (maki-sushi) de vis en de komkommer in
  • dunne reepjes.
  • Leg op een rieten matje een half velletje nori en strijk hierop een dun laagje
  • rijst.
  • Leg in het midden van de rijst reepjes vis en/of komkommer.
  • Strijk op de vis een beetje wasabi.
  • Rol de sushi met behulp van een bamboe rolmatje op.
  • Snijd de sushirol in 6 stukken.
  • Serveer de sushi met sojasaus en ingelegde gember.
  • N.b.: een handig hulpmiddel bij het oprollen van een sushi is het bamboe
  • rolmatje (makisu). De nori komt dan mooi glad en strak om de rijst te
  • zitten.
  • Nori, knapperig zeewier met een iets zoetige smaak, wordt gedroogd in
  • brede, dunne blaadjes verkocht. Nori wordt, in reepjes geknipt, als
  • garnering gebruikt en is het zeewier dat bij sushi rond de rijst wordt
  • gewikkeld. Rooster het voor het gebruik even boven een gasvlam. De
  • meeste nori die u tegenwoordig koopt, is al geroosterd.
  • Beni shoga (een vast ingrediënt bij sushi) is een zoete ingelegde gember
  • van alleen heel jonge gemberwortel, waardoor de kleur rood is.
  • hadjikami sho ga zijn lange ingelegde rode gemberscheuten; mooi als
  • garnering bij gegrillde vis.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Sushi / Vis
Land van herkomst Japan