Zalmfilet met limoenboter en frisse citruscompote

Zalmfilet met limoenboter en frisse citruscompote

Zachtgegaarde zalm in de oven met frisse limoenboter en een kleurrijke salade van citrusvruchten: een zomers gerecht vol smaak en elegantie.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 uitgesneden mandarijnen
  • 2 uitgesneden sinaasappels
  • 250 g zachte gezouten roomboter
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 4 zalmfilets van elk circa 150 g
  • 1 uitgesneden rode grapefruit
  • 1 uitgesneden witte grapefruit
  • 1 in plakjes gesneden kiwi
  • 1 snufje chilipoeder of cayennepeper
  • het sap van 2 limoenen
  • het sap van een halve citroen
  • wat versgemalen zwarte peper
  • wat zout

Instructies

  • Maak de limoenboter door de roomboter glad te roeren en luchtig te kloppen.
  • Voeg het limoensap toe en breng op smaak met chilipoeder, peper en zout.
  • Roer tot het limoensap volledig is opgenomen.
  • Schep de boter op aluminiumfolie, rol op tot een staaf en sluit de uiteinden.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Snijd de citrusvruchten in partjes.
  • Meng de partjes met poedersuiker, munt en citroensap en laat marineren op kamertemperatuur.
  • Kruid de zalmfilets met peper en zout en leg in een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie.
  • Snijd de limoenboter in plakjes en leg de helft op de zalm.
  • Bak de zalm circa 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Leg de zalm op warme borden en verdeel de overige limoenboter erop.
  • Serveer de citrusvruchtensalade apart en garneer met plakjes kiwi.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met krokant brood of een schep couscous en garneer met extra muntblaadjes voor een frisse touch.
Wijnadvies:

Een frisse sauvignon blanc of lichte witte landwijn past perfect bij dit citrusrijke visgerecht.

Voedingswaarden

Calories: 560 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 32 g | Vet: 44 g | Zout: 1.1 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Salade / Vis / Voorgerechten / Zuivel
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden