Zelfgemaakte Kippenbouillon
Ingrediënten
- 1 kleine ui gepeld en gesnipperd
- 1 dunne prei schoongemaakt en in ringen gesneden
- 1 kleine winterpeen geschild en in plakjes gesneden
- 1 theelepel zwarte peperkorrels gekneusd
- 2 kippenbouten
- 3 takjes peterselie
- 2 takjes selderij
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 1 stukje foelie
- 1-2 eetlepels citroensap
- Enkele sprietjes bieslook fijngeknipt
- Zout naar smaak
Instructies
- Leg de kippenbouten in een grote soeppan.
- Verdeel de gesnipperde ui, prei, winterpeen, gekneusde peperkorrels, peterselie, selderij, tijm, laurierblaadje en foelie over de kippenbouten.
- Schenk 1 liter koud water in de pan.
- Breng de bouillon in een open pan aan de kook en laat het 2 uur zachtjes trekken op een vlamverdeler.
- Haal na 2 uur de kippenbouten uit de bouillon en leg ze op een bord.
- Maak een zeef klaar door een schone theedoek vochtig te maken en in de zeef te leggen.
- Plaats de zeef op een andere pan.
- Giet de bouillon door de zeef in de andere pan.
- Eventueel te veel vet kan worden weggedept met keukenpapier.
- Of laat de bouillon afkoelen zodat het vet stolt en schep het gestolde vet eraf.
- Verwijder het vel van de kippenbouten en snijd het kippenvlees in stukjes.
- Voeg het kippenvlees weer toe aan de bouillon.
- Breng de kippenbouillon op smaak met zout, peper en citroensap.
- Bestrooi de kippenbouillon met fijngeknipte bieslook.
- Serveer de zelfgemaakte kippenbouillon warm als voorgerecht.
Notities / Tips / Wijnadvies
Je kunt deze kippenbouillon ook gebruiken als basis voor verschillende soepen en sauzen.
Voedingswaarden
Calories: 120 kcal | koolhydraten: 5 g | Protein: 12 g | Vet: 5 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 2 g