Zoet-Hartige Kermisschotel met Buikspek en Stoofperen

Traditionele Brabantse kermisschotel met gestoofde rode peertjes en plakjes buikspek, gerangschikt op een rustieke schaal met de perensteeltjes naar het midden.

Zoet-Hartige Kermisschotel met Buikspek en Stoofperen

Een traditioneel Brabants kermisgerecht van stoofperen met buikspek, een zoet-hartige combinatie.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mager gezouten buikspek al dan niet gerookt
  • Kaneel pijpkaneel
  • 2 kg stoofpeertjes klein van stuk
  • Suiker
  • Azijn

Instructies

  • Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en het klokhuis erin.
  • Schrap het steeltje schoon.
  • Stoof de peertjes gaar met suiker, pijpkaneel en een scheutje azijn.
  • Leg het buikspek enige tijd in royaal water om het te ontzouten en kook het vervolgens gaar in royaal schoon water.
  • Snijd het gare spek in plakken van ca.
  • 1/2 cm.
  • Schik de plakken op een schotel en leg de peertjes eromheen met de steeltjes naar het midden van de schotel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 30 g | Vet: 40 g | Zout: 2 g | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Vlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Herfst
Feestdagen etc Kermis