Zoetzure Rode Bietjes op Zweedse Wijze
Traditionele Zweedse zoetzure rode bietjes, ingelegd met kruidnagel en mierikswortel – heerlijk als bijgerecht bij een buffet of vleesgerecht.
Equipment
- Grote kookpan
- scherp mes
- Aardewerken of porseleinen kom
- Schone glazen potten met deksel
Ingrediënten
- 1 kg rauwe rode bietjes
- 7 dl tafelazijn
- 160 g suiker
- 5 hele kruidnagels
- Stukje mierikswortel
Instructies
Bereiding van de bietjes:
- Boen de rauwe bietjes goed schoon.
- Kook de bietjes in ruim water zonder zout tot ze gaar zijn (ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de grootte).
- Giet het kookwater af en spoel de bietjes onder koud stromend water.
- Verwijder de schil en snijd de bietjes in plakjes.
- Doe de plakjes in een grote aardewerken of porseleinen kom.
Bereiding van de marinade:
- Meng de azijn, suiker, kruidnagelen en een stukje mierikswortel in een pan.
- Breng het mengsel aan de kook en laat enkele minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed mengen.
Inleggen van de bietjes:
- Giet de hete marinade over de bietjes in de kom.
- Zorg ervoor dat de bietjes volledig onder staan.
- Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet de kom afgedekt een nacht in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Heerlijk bij een Zweeds buffet, bij gehaktballetjes, koude vleesgerechten of als frisse toevoeging aan salades.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichte rosé.
Voedingswaarden
Calories: 80 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 1 g | Vet: 0 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 16 g