Zoetzure Rode Bietjes op Zweedse Wijze

Een levendige, Mexicaans geïnspireerde presentatie van 'Zoetzure Rode Bietjes'. Een glazen pot gevuld met diep rode bietenschijfjes in een glanzende inmaakvloeistof, gegarneerd met verse kruiden zoals dille of peterselie. De pot staat op een rustieke houten ondergrond, omringd door losse bietenschijfjes, kruidnagels en een stukje mierikswortel. De achtergrond heeft warme, kleurrijke Mexicaanse decoratieve elementen die het geheel een uitnodigende uitstraling geven. Er is geen tekst zichtbaar op de pot of in de omgeving.

Zoetzure Rode Bietjes op Zweedse Wijze

Traditionele Zweedse zoetzure rode bietjes, ingelegd met kruidnagel en mierikswortel – heerlijk als bijgerecht bij een buffet of vleesgerecht.
Porties: 1 grote pot
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote kookpan
  • scherp mes
  • Aardewerken of porseleinen kom
  • Schone glazen potten met deksel

Ingrediënten

  • 1 kg rauwe rode bietjes
  • 7 dl tafelazijn
  • 160 g suiker
  • 5 hele kruidnagels
  • Stukje mierikswortel

Instructies

Bereiding van de bietjes:

  • Boen de rauwe bietjes goed schoon.
  • Kook de bietjes in ruim water zonder zout tot ze gaar zijn (ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de grootte).
  • Giet het kookwater af en spoel de bietjes onder koud stromend water.
  • Verwijder de schil en snijd de bietjes in plakjes.
  • Doe de plakjes in een grote aardewerken of porseleinen kom.

Bereiding van de marinade:

  • Meng de azijn, suiker, kruidnagelen en een stukje mierikswortel in een pan.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat enkele minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed mengen.

Inleggen van de bietjes:

  • Giet de hete marinade over de bietjes in de kom.
  • Zorg ervoor dat de bietjes volledig onder staan.
  • Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zet de kom afgedekt een nacht in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Heerlijk bij een Zweeds buffet, bij gehaktballetjes, koude vleesgerechten of als frisse toevoeging aan salades.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichte rosé.

Voedingswaarden

Calories: 80 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 1 g | Vet: 0 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 16 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bewaren / Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Zweden
Jaargetijde: Herfst / Winter