Gelei en sorbet van roodfruit met honingmousse

AllerHande 2005
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • 600 g rood fruit (evt. diepvries)
  • 1 theelepel gestampte muisjes (optioneel)
  • 75 g suiker
  • ½ citroen, geperst
  • 10 blaadjes gelatine
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 5 eetlepels vloeibare honing
  • 250 ml slagroom

Ingrediënten

  • 600 g rood fruit evt. diepvries
  • 1 theelepel gestampte muisjes optioneel
  • 75 g suiker
  • ½ citroen geperst
  • 10 blaadjes gelatine
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 5 eetlepels vloeibare honing
  • 250 ml slagroom

Instructies

  • Doe het rood fruit, gestampte muisjes (indien gebruikt), suiker en 100 ml water in een kleine pan.
  • Plaats deze pan in een grote pan met een laagje kokend water (au bain marie).
  • Draai het vuur laag en verwarm het fruit afgedekt gedurende 30 minuten zachtjes.
  • Roer op het laatste moment het citroensap erdoor.
  • Week 6 blaadjes gelatine in koud water.
  • Laat het fruit uitlekken in een vergiet en vang het vocht op (ongeveer 350 ml).
  • Knijp de gelatine uit en roer deze door het opgevangen fruitvocht.
  • Verdeel het gelatinemengsel over vier wijnglazen en laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Meng het uitgelekte fruit met poedersuiker en bevries het in een diepvriesbak gedurende 1-2 uur.
  • Roer het mengsel tijdens het bevriezen enkele malen om kristalvorming te voorkomen, of gebruik een ijsmachine om er sorbet van te maken.
  • Week de resterende 4 blaadjes gelatine en knijp ze uit.
  • Verwarm de honing.
  • Roer de gelatine door de warme honing en laat deze oplossen (indien de honing draderig wordt, opnieuw verwarmen op zeer laag vuur).
  • Laat het iets afkoelen.
  • Klop de slagroom tot yoghurtdikte.
  • Schep de honing door de slagroom en verdeel dit over de fruitgelei.
  • Laat het geheel nog minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Serveer met het sorbetijs en garneer met rood fruit.
  • Voedingswaarden per portie:

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit frisse dessert
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën IJs / Nagerecht - Dessert
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch